Sindikalni stanovi u Valdebeku skupi i - prazni

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U dvjema zgradama u pulskom naselju Valdebek izgradena su 24 stana, po 12 u svakoj, namijenjena državnim službenicima i namještenicima. Uglavnom su to stanovi prosjecnih površina izmedu 55 i 60 kvadrata, dok su u prizemlju oni s nešto vecom kvadraturom namijenjeni osobama s invaliditetom.

Njihova je gradnja zapoceta u ožujku 2008., a zgotovljeni su krajem 2009. godine. Otad, nažalost, zjape prazni. Izgradeni su na državnom zemljištu koje je Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika otkupio za 900 tisuca kuna, a ukupno je u ovu gradnju uloženo 16 milijuna kuna.

Komisija, odnosno tijelo koje bi trebalo operacionalizirati sredstva u iznosu od dva milijuna kuna koja je Vlada za prošlu godinu odobrila Sindikatu državnih i lokalnih službenika i namještenika u svrhu pomoci za kupnju stana, prvenstveno državnim i lokalnim službenicima, trebala bi se sastati ovaj, a ukoliko zbog vremenskih uvjeta to bude nemoguce, onda iduci tjedan, rekao nam je predsjednik sindikata Boris Pleša.

- Namjera nam je nakon prvotnog sastajanja komisije pregovarati s bankama i vidjeti na koji je nacin moguce pomoci ljudima. Sredstvima koja nisu bespovratna moglo bi se subvencionirati kamate ili glavnicu, dakle pomoci u realizaciji kredita. Podsjetimo, to su sredstva koja je na temelju programa koji smo ponudili za stambeno zbrinjavanje državnih službenika Vlada konacno, nakon procesa koji je trajao tri godine, odobrila. Dobivena dva milijuna kuna odnose se, osim na prodaju stanova, i na adaptacije kuca te poboljšanja uvjeta stanovanja za podrucje cijele Hrvatske. U konacnici, naš bi sindikat trebao dobiti 4,3 milijuna kuna, rekao je Pleša.

Da bi se uložena sredstva vratila, cetvorni metar svakog od 24 stana koliko ih je u Valdebeku izgradeno, trebao bi koštati 1.366 eura, doznajemo od županijskog sindikalnog povjerenika Denisa Buršica.

- To je vrlo visoka cijena, posebice ukoliko se uzme u obzir da su mjesecna primanja državnih službenika vrlo niska i jednostavno ne mogu pratiti rate kredita. Razlozi ovakve cijene kvadrata koja izgleda previsoka su i povecane cijene gradevinskog materijala, ali i sve ostale otegotne okolnosti kojima nas je pogodila kriza. Dakle, tom bi se cijenom zaista samo pokrili troškovi izgradnje, što znaci da bi naše poslovanje bilo na nuli, kakvo i mora biti. Neprofitna smo organizacija, dakle ne smijemo ostvarivati profit. Stanovi su zaista kvalitetni, i trudimo ih se održavati. Organiziramo akcije njihova cišcenja i provjetravanja, navodi Buršic.

Na listi zainteresiranih koja je izvješena u županijskom povjerenstvu sindikata u Puli, U Galijotskoj ulici 9, broj od prvotnih 55 kandidata se smanjio. Dosta ih je otpalo, primjerice, zbog odlaska u mirovinu, odlaska na drugo radno mjesto izvan državne uprave ili, pak, slicnog prirodnog odljeva.

- Sve su verzije otvorene i pokušat cemo iznaci najbolja rješenja, do kojih u ovako teškom gospodarskom stanju zaista ne dolazimo lako, zakljucio je Buršic.


Podijeli: Facebook Twiter