Sindikalisti htjeli kruha preko pogace

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

"Tema kolektivnih pregovora bili su, osim obveze uskladenja sa Zakonom o placama u lokalnoj i podrucnoj samoupravi, i prijedlog Grada Umaga da se prvi put izjednace sva materijalna prava za sve zaposlene i da se uvede jedinstvena osnovica za obracun placa, od cega necemo odustati", rekao je na konferenciji za novinare umaški gradonacelnik Vili Bassanese.

Naravno da pojedincima to nije odgovaralo, dodao je, jer je netko dosad dobivao više za putne troškove, nego netko mjesecnu placu. To je Grad ispravio i novac dao onima s najmanjim primanjima, cime povlaštenih više nema. Istaknuo je da je pregovaracki tim Grada višekratno zvao sindikaliste na razgovor, ali stalno su dobivali odbijenice i zahtjeve za odgodu sastanka.

Prema njegovom mišljenju, djelatnici, njih desetak koji su clanovi Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika, htjeli su dobiti kruha preko pogace.

Za izjave županijskog sindikalnog povjerenika Denisa Buršica, koji nijednom nije bio na pregovorima u Umagu, rekao je da se radi o neistinama i nekorektnim konstatacijama koje su Gradu nanijele štetu, da ne zna što se time htjelo postici, ni tko stoji iza njega.-

Sukladno izmjeni zakona svi su gradovi i opcine morali samostalno pokrenuti postupak kolektivnog pregovaranja, što smo trebali napraviti za gradsku upravu, Vlastiti pogon i šest ustanova. U vecini djeluje Sindikat Istre i Kvarnera, s kojim smo brzo i korektno obavili pregovore i potpisali kolektivne ugovore.

Prvi kontakti su poceli još lani u rujnu, kada smo dostavili prijedlog kolektivnog ugovora usuglašenog sa zakonom, no 17. sijecnja ove godine dobili smo dopis u kojem su nas iz SDLSN-a obavijestili da nas ne smatraju ovlaštenim predlagateljima ni pregovarateljima, te da naš prijedlog nece ni razmatrati. To je izazvalo šok i nevjericu, jer je nemoguce da desetak clanova tog sindikata, koliko ih je u gradskoj upravi, ne razumije elementarne propise, objasnio je gradonacelnik.

Shvatili su, nastavio je, da se radi o nekoliko pojedinaca koji svoje pozicije želi iskoristiti za osobnu korist i politikanstvo. Grad je nastavio slati pozive za pregovore, ali sve su termine odgadali. Nakon svih odugovlacenja i nakon što su pristali na sve zahtjeve sindikata pocele su njihove svade i ostavke, pa je Grad iskoristio svoje legalno pravo i otkazao kolektivne pregovore.

Sve što je rekao gradonacelnik je potkrijepio pisanim dokumentima.

- U uvjetima gospodarske krize, kada tisuce ljudi ostaje bez posla, djelatnicima gradske uprave place nisu smanjene ni za kunu, tj. smanjena je samo gradonacelniku i dogradonacelnicima. Taj cemo standard pokušati zadržati sve dok nam to financije dozvole. Javnost neka na temelju pisanih podataka prosudi koliko sam "socijalno neosjetljiv" i "koliko su ugrožena socijalna prava zaposlenih u upravi", zakljucio je Bassanese. (Tanja KOCIJANCIC)


Podijeli: Facebook Twiter