Sindako, pocnite rješavati probleme!

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Zbog skandaloznih propusta dijelova gradskih službi predsjednica umaškog SDP-a i njezin zamjenik, Tanja Vrbat i Mirko Grgic, na konferenciji za novinare pozvali su gradonacelnika Vilija Bassanesea da se odvaži i konacno ohrabri u rješavanju neefikasnosti pojedinih odjela. Pozvali su ga da otvoreno progovori o šteti za gradski proracun od 600 tisuca kuna i da velike probleme ne stavlja pod tepih.

Konkretno, objasnila je Vrbat, na zadnjoj sjednici Vijeca utvrden je nedostatak decentraliziranih sredstava za osnovne škole za prošlu godinu, jer država nije "spustila" novac na lokalnu razinu.

- Razlog je banalan i nevjerojatan - nadležni gradski odjel nije državu tražio novac na vrijeme. Time je proracun oštecen za oko 600 tisuca kuna, odnosno dvostruko više, jer je naravno Grad morao nadomjestiti ta sredstva za, primjerice, grijanje škola. Smatramo da su takvi aljkavi i amaterski propusti nedopustivi i da za njih nema opravdanja, jer se radi o rutinskim poslovima.

Nije rješenje uvijek u novom zapošljavanju, jer je nekad potrebno samo malo bolje organizirati posao. Pozivamo gradonacelnika da se uhvati u koštac s razlozima takvih propusta, jer je na kraju on odgovorna osoba, objasnila je Vrbat.

Ponovno su potegnuli pitanje gradskih stanova, odnosno još jednom su zatražili da se na web stranicama Grada objavi popis gradske imovine. Traže da se na internetu objavi popis stanova i tko ih koristi, jer gradani imaju pravo znati tko njima raspolaže.

U posjedu smo tog popisa i smatramo da ga treba revidirati po jasno utvrdenim i logicnim socijalnim kriterijima. Na njemu su ljudi koji imaju druge kuce i stanove i nije nam poznato zašto koriste i povlaštene gradske stanove, kada ima puno socijalno ugroženih kojima su potrebniji. Dodjela stanova odvijala se prije puno godina po upitnim kriterijima, pa tražimo da gradska uprava napokon transparentno i javno riješi ovaj problem, navela je predsjednica.

Tražili su opet i vecu otvorenost i javnost rada gradske uprave, tj. bolju komunikaciju s gradanima i medijima, kojima Grad mora biti javni servis. "Kada se vlast osvoji na izborima, ne osvaja se trofej, nego se dobiva povjerenje i velika odgovornost", precizirala je Vrbat. Spomenula je i materijale za vijeca koji moraju vec jednom biti objavljeni na web stranicama prije sjednice.

Grgic je spomenuo problem vezova za barke za domicilno stanovništvo, jer ih nema dovoljno. Po njemu umaški zaljev je dovoljno velik i SDP vjeruje da se u suradnji s Luckom upravom mogu urediti sigurni i legalni vezovi za znatno veci broj plovila. Trenutno stanje u umaškom zaljevu ne zadovoljava funkcionalno, ni estetski, što nije na ponos gradu s turistickim ambicijama. (T. KOCIJANCIC)


Podijeli: Facebook Twiter