Sinčić i Lovrinović protiv bipolariziranja političke scene u Hrvatskoj

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Predstavnici Koalicije Živog zida, Uvijek frankeri i Promijenimo Hrvatsku upozorili su u ponedjeljak da se u Hrvatskoj ponovno zagovara bipolarna politička scena, iako su lijeva i desna opcija jako slične, zbog čega su oni, kako tvrde, jedina opcija.

Predsjednik Živog zida Ivan Vilibor Sinčić rekao je na otvaranju zajedničkog izbornog stožara da su uspjeli okupiti najbolje što ima hrvatsko društvo i snagu koja će na parlamentarnim izborima pomesti konkurenciju. „Gotovo je vrijeme demagogije. Potrošli su naše vrijeme, potrošili su naše živote, sad je došlo vrijeme odgovornosti“, rekao je Sinčić.

Vrijeme odgovornosti, dodao je, došlo je za sve koji su izdavali nacionalne interese, koji su svašta obećavali, koji su imali priliku, a koji su uništili društvo, raselili i zadužili Hrvatsku.

Predsjednik stranke Promijenimo Hrvatsku Ivan Lovrinović rekao je da je stanje u Hrvatskoj postalo neizdrživo, ali oni to mogu promijeniti s partnerima iz Živog zida koji su proteklih godina svojim tijelima branili slabe skupine koje je sustav prepustio same sebi.

Zbog toga su kao stranka Promijenimo Hrvatsku odlučili ući u savez sa Živim zidom kojeg su, dodao je,  neki predstavljali kao anarhiste pa čak i redikule iako te optužbe ne vrijede.

Lovrinović je primijetio kako se u Hrvatskoj danima prenosi poruka da se očekuje neki dvoboj kao da je riječ o sudaru dva giganta, dvije najveće stranke. „Pojedini mediji dižu ih u nebo, ali to je samo još jedna scena u 20-godišnjem dvoboju između SDP-a i HDZ-a i riječ je o običnoj farsi“, kazao je.

Predstavnicima tih stranaka poručio je da bi im bilo bolje, umjesto da čekaju dvoboj, da obiđu sve gradove klečeći na koljenima i moleći za oprost hrvatski narod za ovo što su u 20 godina napravili. „Više je mladosti iz ove zemlje pobjeglo zbog loših vlada i njihovih politika nego od dušmanske puške za vrijeme rata“, kazao je Lovrinović.

Juro Martinović iz Promijenimo Hrvatsku kazao je da ni lijevoj ni desnoj opciji koje je nazvao licem i naličjem iste stvari ne odgovara politička stranka u centru. Najbolji primjer kako se uništavao centar je HSLS, kazao je Martinović, ustvrdivši da se zna kako je Most na strani HDZ-a pa samo oni ostaju u centru.

Novinare je zanimalo kako su članovi koalicije uspjeli pomiriti različite opcije s obzirom da je Živi zid antisistemska stranka koja ne želi ulaziti u nikakve koalicije s SDP-om i HDZ-om, dok je na drugoj strani Lovrinović pokazivao želju za ulaskom u vladu i bio je zagovornik preslagivanja većine.

Sinčić je rekao da njihov stav ostaje isti te da neće ulaziti u kolicije s HDZ-om, SDP-om, njihovim satelitima ili Mostom.

Upitan može li potvrditi da neće u koaliciju sa SDP-om ni HDZ-om, Lovrinović je rekao da tu nije riječ o koaliranju sa SDP-om ili HDZ-om već je riječ o partnerima koji su na sceni novi i čisti.

„Uvjereni smo das ćemo napraviti izvrstan rezultat, a kad prođu izbori vidjet ćemo kako stvari stoje“, kazao je Lovrinović, dodavši kako je on glasao protiv vlade kad je birana i da je bio među prvim zastupnicima koji je tražio ostavke Karamarka, Oreškovića i Petrova.

Sinčić je na kritike da je prije samo pola godine govorio za Lovrinovića da ga je razočarao jer je glasao za proračun rekao da su to zanemarivi sukobi te da dvije stranke imaju identično mišljenje.

Predstavnici Udruge franak Goran Aleksić Vlado Iljkić koji će se na listama koalicije naći kao nezavisni kandidati rekli su da je kapital koji donose to što su dokazali da su radili i i nešto postigli za društvo.

Komentirajući vijest da je varaždinski ogranak Živog zida napustilo predsjedništvo i 15-ak članova Sinčić je rekao da se pred svake izbore aktiviraju nekakve paraobavještajne strukture. Kad god se nešto radi da se suprotstavi velikoj koalciji HDZ i SDP uvijek su se javljali neki elementi da to diskreditiraju“, zaključio je Sinčić.

Vezano za poklič Za dom spremni koji je aktualiziran nakon incidenta u Kninu, predstavnici koalicije smatraju da to nije provorazredno političko pitanje i da ga treba prepustiti povjesničarima i pravosuđu. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter