Sin istarskih ezula preuzima vođenje Ferrarija


Sergio Marchionne, sin Marije Cukon iz Cokuni (kraj Marčane), koji za svega četiri dana, 13. listopada preuzima mjesto direktora Ferrarija, jučer je najavio da će odraditi još jedan mandat na čelu grupacije FCA (koja je nastala spajanjem Fiata i Chryslera, a u čijem su sastavu Ferrari, Maserati, Alfa Romeo, Lancia, Iveco…).

U razgovoru za Bloomberg Businessweek je poručio je kako će nakon 2018. godine sigurno raditi nešto drugo, a vođenje FCA prepustiti mlađima. Da mu Ferrarijevi bolidi nisu strani poznato je odavno s obzirom da Marchionne na trkaćoj stazi često isprobava Ferrarije, Maseratije i druge jurilice.

Najdirektor

Podsjećamo da je Marchionne imenovan direktorom Fiata 2004. godine kada je kompanija bila na rubu bankrota. U međuvremenu je uspješno restrukturirao najveću talijansku industrijsku grupaciju koja je u njegovom mandatu raskinula "brak" s General Motorsom (najvećim američkim proizvođačem automobila) te uspješno kupila američki Chrysler koji je završio u stečaju nakon raskida partnerstva s njemačkim Daimlerom.

Zbog postignutog poslovnog uspjeha sin istarskih ezula postao je najplaćeniji talijanski direktor. Prije dvije godine isplaćeno mu je gotovo 50 milijuna eura samo od poslova u automobilskoj industriji.

No, pored toga zarađuje i kao član mnogih drugih odbora, poput Upravnog odbora duhanskog diva Philip Morris International (PMI) koji je prije nekoliko godina htio kupiti Tvornicu duhana Rovinj.

Inače, Marchionneovi roditelji su emigrirali iz Istre u Italiju po završetku Drugog svjetskog rata tijekom kojeg su partizani bacili u fojbu Trlji (kraj Barbana) Sergiovog djeda Jakova (Giacoma) Cukona rođenog Medulinca, a tada poznatog trgovca iz Krnice.

Dok su istovremeno nacisti ubili Sergiovog strica Josipa (Giuseppea) Cukona, dok se spasio drugi Sergiov stric Martin Cukon. Inače, Martinov unuk je Kristijan Floričić poznati ulagač i biznismen iz Premanture kojeg je 2000. godine upravo Marchionne savjetovao da ulaže u dionice i najavio mu da će doći do rasta vrijednosti.

Kanadska veza

Marchionne je rođen 1952. u Italiji, a zajedno s roditeljima emigrirao u Kanadu 1966. godine kod svoje tete Ane Cukon. U Kanadi je Marchionne diplomirao pravo, a međunarodni poslovni uspjeh je postigao prije desetak godina kada je u dvije godine restrukturirao švicarsku tvrtku SGS sa 55 tisuća radnika koja je svjetski tržišni lider u uslugama inspekcije, verifikacije i certificiranja.

Njegova poslovna karijera doživjela je vrhunac kada je kao čelnik Fiata kupio Chrysler čime je svjetskoj povijesti postao najpoznatija osoba koja vuče korijene iz Istre.

Premašio je tada i popularnost najpoznatijeg Istrana, Marija Andrettija iz Motovuna, svjetskog prvaka u Formuli 1 (1978.), pobjednika 500 milja Indianapolisa (1969.).

Kao što je Andretti u nekoliko navrata došao na odmor u Motovun s obitelji, tako je i Marchionne u prošlosti, između poslovnih obveza i testiranja novih Ferrarija i Maseratija na pistama, pronalazio vremena i posjećivao Cokune, rodno mjesto svoje majke. (Paulo GREGOROVIĆ)

 

 


Podijeli: Facebook Twiter