Šimunu Bratulicu u cast

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Prvi put u povijesti Supetarci ce originalnim i atraktivnim programom odati pocast svojem najslavnijem sumještaninu svih vremena - Šimunu Bratulicu (1550.-1611.), negdašnjem generalu pavlinskoga reda, prosvjetitelju i utemeljitelju škola, srijemskom i kasnije zagrebackom biskupu, borcu protiv Turaka, ukratko - jednom od rijetkih Istrana koji su u to doba stekli iznimno važno i ugledno mjesto u cjelokupnoj hrvatskoj povijesti.

Prvi supetarski "Dan Šimuna Bratulica", ciji su program na konferenciji za novinare predstavili supetarski nacelnik Mario Bratulic, njegov zamjenik Marko Gljušcic, predsjednik Klape Sveti Petar Viktor Prenc, glazbenik Bruno Krajcar, dizajner David Ivic te poduzetnik Edi Radoš, održat ce se u subotu 26. lipnja, odmah nakon svecane sjednice Opcinskog vijeca kojom ce se od 18.30 sati u supetarskoj Hrvatskoj citaonici obilježiti Dan opcine Sveti Petar u Šumi.

Program se zatim seli u selo Glavica, rodno mjesto Šimuna Bratulica, gdje ce se najprije u 20 sati otkriti i predstaviti info-ploca, a zatim ce mještani i uzvanici biti pocašceni s dva tipicna proizvoda kojima ce se ubuduce i u svakodnevici održavati uspomena na slavnog biskupa. Prvi od njih je "Šimunov eliksir", rakija s 39 vrsta ljekovitih trava, koju je kreirao poznati supetarski travar i proizvodac rakija Franko Žgrabljic, dok je drugi "Šimunov kolac", slastica koju su posebno za ovu prigodu kreirali pekarska tvrtka Reginex odnosno njen vlasnik Edi Radoš.

Glavni program pocinje u 20.30 sati kad ce pitoreskni eksterijeri sela Glavica ugostiti glazbeno-scenski spektakl "Insurrectio". Ta je latinska rijec, znacenja "poziv na ustanak", bila bojni poklic u vrijeme borbi s Turcima koje je kao biskup i vojskovoda predvodio Šimun Bratulic. Stotinjak sudionika docarat ce glumom, kostimima, glazbom, poezijom i dramatizacijom prizore iz života Šimuna Bratulica, a u izvedbi ce sudjelovati fanfaristi iz puhackog ansambla Branka Sterpina, plesna skupina Rondo iz Pule, Folklorno društvo Pazin, Klapa i župski zbor iz Svetog Petra u Šumi, supetarski Konjicki klub Hypos, mještani Glavice i ostale Supetaršcine, glazbenik Bruno Krajcar, pjesnik Daniel Nacinovic, te akademik Josip Bratulic koji je i strucni savjetnik redatelju cijelog ovog spektakla Davidu Ivicu. Za kraj veceri predvida se pucko veselje uz pulski tamburaški sastav Javori.


Podijeli: Facebook Twiter