Šimuniću 25.000 kuna kazne zbog ustaškog pozdrava

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Zagrebačko Općinsko državno odvjetništvo podiglo je prekršajni nalog protiv hrvatskog nogometnog reprezentativca Josipa Šimunića, koji je nakon nedavne utakmice Hrvatska - Island publiku poticao na skandiranje ustaškog pozdrava "Za dom - spremni".

Tužiteljstvo tog nogometaša tereti zbog prekršaja Zakona o sprječavanju nereda na sportskim natjecanjima jer je raspirivao rasnu mržnju i uznemiravao ostale sudionike javnog okupljanja pa mu je izreklo maksimalnu novčanu kaznu koja prema zakonu iznosi 25.000 kuna.

Odvjetništvo navodi na svojim internetskim stranicama da je okrivljenik nakon utakmice, odigrane na maksimirskom stadionu, uzeo mikrofon, izašao na središnji dio travnjaka, okrenuo se gledateljima te uzviknuo "Za dom!", nakon čega je uzdignutom rukom uvis pozvao gledatelje na odgovor, što je dio gledatelja i učinio podizanjem ruke i odgovaranjem riječju "Spremni!", a potom sve to isto i ponovio još tri puta.

Odvjetništvo navodi da je okrivljenik to učinio iako je svjestan da uzvik "Za dom", uz odzdrav okupljenih "Spremni!" simbolizira službeni pozdrav za vrijeme totalitarnog režima Nezavisne države Hrvatske te kao takav predstavlja manifestaciju rasističke ideologije, prezir prema drugim ljudima zbog njihove vjerske i etničke pripadnosti te trivijaliziranje žrtava zločina protiv čovječnosti

Okrivljenik im je na kraju čestitao riječima "svaka vam čast".

Pučka pravobraniteljica Lora Vidović upozorila je danas Hrvatski nogometni savez, zagrebačko Općinsko državno odvjetništvo i MUP na potrebu djelovanja zbog nedavnog izgreda reprezentativca Josipa Šimunića, koji je nakon utakmice Hrvatska - Island publiku poticao na skandiranje ustaškog pozdrava "Za dom - spremni".

Zagrebačka policija ranije je izvijestila da u tom slučaju nije utvrdila elemente kaznenog djela, ali je dostavila izvješće Općinskome državnom odvjetništvu radi donošenja odluke.

Ustaški pozdrav hrvatskog reprezentativca i kapetana Dinama Josipa Šimunića podigla je dosta medijske prašine te izazvala negativne reakcije ministra znanosti, obrazovanja i sporta Željka Jovanovića, Saveza antifašističkih boraca Hrvatske (SABA), kao i osude domaćih i stranih medija. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter