Šimunić: Bacali smo se na glavu za bod

Josip Šimunić odigrao je požrtvovno i beskompromisno (Arhiva/M. MIJOŠEK)
Josip Šimunić odigrao je požrtvovno i beskompromisno (Arhiva/M. MIJOŠEK)

Josip Šimunić u utorak je odigrao utakmicu na razini igrača koji je 97. put odjenuo dres s najdražim grbom. Znalački i beskompromisno, umno i požrtvovno. Kako i dolikuje senatoru. Neki su ga odavno prekrižili, možda i zato sve češće na njegovom licu nema onog prepoznatljivog osmijeha. Pogled mu uglavnom bježi u pod, a u glasu mu se osjeća gorčina. Zašto?

- Nemojmo o tome, uostalom nismo odigrali baš sjajnu utakmicu - kaže Josip Šimunić.  Ovaj osvojeni bod je zasluga cijele momčadi i odgovor na one zahtjeve što je pred nas stavio izbornik. Šteta je samo što smo primili pogodak u zadnjim sekundama prvog poluvremena.

Nismo bili koncentrirani u tih nekoliko sekundi i dogodilo se to što se dogodilo. Da smo uspjeli izdržati do odmora, uvjeren sam da nam Belgijanci nikad ne bi zabili gol. Međutim, mislim da moramo biti realni i konstatirati da je remi pravedan ishod.

Uostalom, da mi je netko uoči utakmice nudio bod, odmah bih pristao. Jesam li zadovoljan svojom izvedbom? Nemam ja što biti zadovoljan, to je moj posao i nastojim ga obavljati što je moguće bolje. Ovu je utakmicu iznijela momčad, momci su se bacali na glavu za rezultat. Svaka im čast. Ako uvijek budemo takvi, rezultat neće izostati.

Unatoč izraženoj dominaciji Belgijanaca, Vida je u zadnjoj minuti imao meč loptu?

- Ima i takvih utakmica kad se braniš devedeset minuta i onda ti se u jednom trenutku ukaže prilika da pobijediš. Događa se. Vida je bio u stopostotnoj pbrilici, nije zabio, ali ne treba ga zbog toga pribijati na križ. Želio je najbolje. Istina je, svi smo već vidjeli loptu u mreži, ali... Nije ušla. Idemo dalje. Ponavljam, najvažnije je da smo u Bruxellesu ostali neporaženi.

Osvojeni bod na Heyselu veliki je poticaj uoči nastavka kvalifikacijskog ciklusa?

- Itekako. Ono što ja smatram najpozitivnijom stvari u ovoj utakmici je činjenica da smo uspjeli osvojiti bod, a momčad ni približno nije na optimalnoj razini. Ni u tjelesnom smislu, ni po pitanju igračke forme. To nam daje za pravo vjerovati da ćemo u svakoj idućoj utakmici igrati još bolje.

Dobro smo krenuli u kvalifikacije, ali ova skupina ne dopušta nikakva opuštanja. Za mjesec dana nas očekuju dvije važne utakmice s Makedonijom i Walesom, ali mi ćemo do tada još narasti, važni igrači će ući u pravu natjecateljsku formu. Možemo biti samo bolji nego ovoga puta.

Momčad se mučila i protiv Makedonije i protiv Belgije?

- Svaki početak je težak. Došao je novi izbornik, uveo neke novosti u načinu rada, premalo je vremena da bismo odmah usvojili sve ono što je od nas tražio. Trebat će vremena da sve legne na svoje mjesto, zato je izuzetno važno da smo u ove prve dvije utakmice ostvarili priželjkivani rezultat. Iz dvije utakmice imamo četiri boda, ako sve bude kako treba poslije sljedeće kvalifikacijske runde trebali bismo ih imati još šest. Najvažnije je da te utakmice svi dočekamo zdravi, u tom slučaju ne strepim za rezultat. (Marko CVIJANOVIĆ/Novi list)


Podijeli: Facebook Twiter