Šimundžin "Pinokio" najbolji na 45. filmskoj reviji

Žiri 45. revije hrvatskog filmskog stvaralaštva: Damir Čučić, Dinka Radonić, Ana Hušman, Jasna Žmak i Igor Bezinović
Žiri 45. revije hrvatskog filmskog stvaralaštva: Damir Čučić, Dinka Radonić, Ana Hušman, Jasna Žmak i Igor Bezinović

Eksperimentalni film "Pinokio" Tome Šimundže osvojio je prvu nagradu na 45. reviji hrvatskog filmskog stvaralaštva koja se održavala ovog vikenda u pulskom kinu Valli. O pobjedniku revije odlučivao je žiri u sastavu: Igor Bezinović, Jasna Žmak, Damir Čučić, Ana Hušman i Dinka Radonić i to putem javnog žiriranja održanog danas ujutro u jedinom pulskom kinu.

Žiri je za javnu diskusiju odabrao 11 od 36 filmova revije, među kojima se kao jedini istarski predstavnik našao "Ethan" Elvisa Lenića, koji je osvojio drugu nagradu.

Drugu nagradu s njim dijele još i "Snijeg u Splitu" Igora Jelinovića, "Tamo gdje živi Nada" Darija Bukovskog i "+topija" Petra Novaka. Treću nagradu osvojili su filmovi "inanibus" Jadranka Lopatića, "Park ljubavi" Lane Kosovac, "Iz košmara" Marka Majerskog i "Laminati" Ivane Rupić, dok su specijalnu diplomu osvojili filmovi "Pokret" Tamare Bilankov i "Vjetar puše kamo hoće" Filipa Mojzeša.

Za film "Pinokio" žiri je bio složan u tome da im je bio favorit već pri samoj selekciji za reviju. Damir Čučić je kazao da u zadnjih 20 godina koliko se bavi filmom takav filmski jezik nije vidio kod nas. On je dodao i da je "Pinokio" najsvježiji i najoriginalniji film revije.

Za Lenićevog "Ethana" žiri je kazao da odlično spaja veliki film i malog čovjeka te da ga krasi inteligentno promišljena montaža. "Snijeg u Splitu" žiriju se svidio zbog prirodnosti kamere i glume, dok su za dokumentarac "Tamo gdje živi Nada" ustvrdili da je uspješno izbjegao patetiku. Zadnji film koji je osvojio drugu nagradu je "+topija", koji se zbog manjka preciznosti Čučiću nije pretjerano svidio, no za koji je Bezinović uzeo u obzir da se radi o djelu nastalom u sklopu radionice izrade filma.

Sinoć je u pulskom kafiću Cabahia, nakon večernjih projekcija u kinu Valli, održan Fake In Party - kostimirana zabava koja parodira protokole. Uvod u parodiju dao je pulski Kolektiv Passive Attack, koji je izveo performans "Krik Show". Performans je na binu postavio razne histerične ili šizofrene likove koji se, svako na svoj način, pripremaju za izlazak u grad, točnije na domjenak 45. revije. Da bi parodija bila potpuna domjenak je i službeno otvoren, a filmaši i filmoljupci su se nakon okrepe u Cabahiji družili do sitnih jutarnjih sati.

Ovogodišnja, 45. revija hrvatskog filmskog stvaralaštva okupila je 50-ak predstavnika filmskih organizacija i autora, čiji su radovi među 36 uvrštenih u službeni program. Reviju su organizirali Hrvatski filmski savez i Pulska filmska tvornica, dok je partner u organizaciji Javna ustanova Pula film festival. Pokrovitelji su Hrvatski audiovizualni centar, Hrvatska zajednica tehničke kulture, Grad Pula, Istarska županija i Turistička zajednica grada Pule. (piše i snimio B. VINCEK)


Podijeli: Facebook Twiter