Simpozij distrofičara Istre - Ususret zdravlju 2013.


U hotelu Park Plaza Histria svečano je započeo 10. simpozij distrofičara Istre - Ususret zdravlju 2013. koji je otvorila povjerenica predsjednika Hrvatske za osobe s invaliditetom Vesna Škulić, ujedno izaslanica predsjednika Republike Hrvatske dr. Ive Josipovića pod čijim se visokim povjerenstvom održava simpozij. U prepunoj dvorani hotela, osim izaslanice predsjednika, simpoziju su prisustvovali čelni ljudi Grada Pule, Istarske županije, ustanova socijalne skrbi, zaklada, prijatelji, uzvanici i simpatizeri DDI-ja.

Drugi dan simpozija započeo je poezijom Branke Kostić nakon čega je predsjednik DDI-ja, domaćina simpozija, Davor Komar okupljenima ukratko podnio izvješće o radu društva, istaknuvši da su nedavno dodijelili 700. donaciju ortopedskih pomagala u posljednjih pet godina.

Uz velike zahvale svom donatorima i onima koji im nesebično pomažu, Komar je posebno istaknuo lijepu priču iz sela Fiorini čiji su mještani organizirali veliku akciju i prikupili više od stotinu tisuća kuna za društvo. Od tog će novca, rekao je Komar, kupiti prilagođeni kombi za DDI. Svima koji su posredno ili neposredno sudjelovali u radu i pomaganju Društvo je podijelilo zahvalnice i plakete.

- Osobe s invaliditetom mogu izjednačiti svoja prava jedino u zajedništvu, zajedničkim radom lokalnih, županijskih i državnih službi te civilnog društva i ustanova, rekla je među ostalim Marica Mirić, predsjednica Saveza društava distrofičara Hrvatske, istaknuvši DDI kao dobar primjer takve suradnje i uspjeha.

Nakon svečanosti otvorenja, simpozij je nastavljen mnogobrojnim predavanjima o, primjerice, inkluziji, slobodi kretanja osoba s invaliditetom unutar EU-a, potom o konvenciji UN-a o pravima, "OSI" pet godina nakon stupanja na snagu, ulozi ortopeda u liječenju mišićne distrofije ili primjerima dobre prakse fizikalne terapije za distrofičare. (N. SOFTIĆ, snimio N. LAZAREVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter