Simple Minds - koncertni dragulj u Zagrebu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Kolikogod bila riječ o sastavu koji je kreativne vrhunce karijere i svjetsku popularnost bilježio prije puna tri desetljeća, a i tada, unatoč mega hitovima, ne u stadionskim razmjerima jednog U2-a ili Queena, sinoćnji dvoipolsatni nastup Simple Mindsa u natiskanoj i akustički vrlo zahvalnoj Maloj dvorani zagrebačkog Doma sportova zbog sjajne je atmosfere bio pravi koncertni dragulj.

Nastup legendarnih Škota, predvođenih iznimno raspoloženim i duhovitim frontmenom Jim Kerrom te jednako dobroćudnim, nadahnutim i kao dijete veselim gitaristom Charliejom Burchillom, uz uvjerljivu svirku i odličan razglas i sugestivnu rasvjetu obilježila je rijetko ostvarena komunikacija benda i oko tri i pol tisuća iznimno raspoloženih posjetitelja srednje i starije generacije.

Izvedba njihove ponajbolje pjesme "Someone Somewhere in Summertime", suptilna "Mandela Day" koju inače rijetko izvode na aktualnoj turneji, te obrada pjesme Patti Smith "Dancing Barefoot", u vokalnoj i plesnoj interpretaciji bosonoge tamnopute prateće pjevačice Sarah Brown, bili su vrhunci sinoćnjeg koncerta.

Ogromno koncertno iskustvo dugo čak tri pol desetljeća (bar za Kerra, Burchilla i bubnjara Mela Geynora) i mudro posložen repertoar osigurao je visoku razinu dinamike, a koncert je na svojim leđima najviše iznio Kerr, iako se u jednom trenutku našalio na svoj račun, priznavši da su ga baš na dan zagrebačkog nastupa zadesili zdravstveni problemi s kičmom.

- Ja bih vama trebao platiti, ali ja sam ipak Škot, našalio se Jim Kerr nakon što je publika sama spontano započela i impresivno dugo i zdušno pjevala tijekom najvećeg hita benda na "Don't You Forget About Me".

U publici je u znak gostoprimstva jedan fan raskrilio šal Celtica, škotskog nogometnog kluba, čiji je veliki fan frontmen Jim Kerr. U publici je bilo i dosta naših susjeda Slovenaca, a u maloj zoni do miks pulta smo prepoznali mladu političarku u usponu Mirelu Holy. (Zoran ANGELESKI, foto M. TODOROV/CROPIX)


Podijeli: Facebook Twiter