Simpatičan mali android Kirobo poletio na ISS

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Japanski raketoplan H-2B, lansiran u nedjelju ujutro iz baze Tanegashime, ponio je na Međunarodnu svemirsku postaju (ISS) opremu, namirnice te malog androida Kiroba, prema snimkama koje je objavila japanska svemirska agencija (Jaxa).

- Modul (za prijevoz tereta) HTV4 razdvojio se od raketoplana u predviđenom trenutku i nastavio put prema ISS-u, navodi Jaxa, a pristat će na ISS 9. kolovoza.

Simpatični android Kirobo, visok 34 centimetra, kućni je robot za druženje i bit će zadužen komunicirati na japanskom jeziku s astronautom Koichijem Wakatom koji će od studenoga boraviti na ISS-u.

Japan na svemirskoj postaji ima laboratorij Kibo gdje se provode različiti eksperimenti. Kirobo je dobio ime prema tome laboratoriju, ali i liku "Astra malog robota" iz manga (japanski strip).

Taj mali humanoid umije hodati, prepoznati lica i snimati, a morao je proći brojne testove da bi mogao govoriti, što čini vrlo prirodno te kretati se u bestežinskom stanju.

Njegov brat blizanac, Mirata, ostao je na Zemlji i služi za usporedbu u slučaju da znanstvenici uoče neke poremećaje kod Kiroba.

Cilj projekta je proučiti u kojoj mjeri robot za druženje može pružiti moralnu potporu osobama koje su izolirane tijekom duljeg vremenskog razdoblja.

HTV nosi u svemir i kameru visoke definicije za japansku javnu televiziju NHK koja će u prosincu snimiti kometu ISON. Otkrivena u rujnu 2012., kometa tada treba proći blizu Sunca. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter