Šimonovic pomocnik glavnog tajnika UN-a

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ministar pravosuda Ivan Šimonovic napušta hrvatsku Vladu, a njegova nova funkcija bit ce ona pomocnika glavnog tajnika Ujedinjenih naroda Ban Ki-Moona.

Ova informacija objavljena je na službenim stranicama UN-a, a vijest je potvrdio i Šimonovicev sin, koji se javio na mobitel skoro pa bivšeg ministra pravosuda. Šimonovicev sin za Index.hr je izjavio da još ne zna koliko ce skoro njegov otac napustiti Vladu. "Sigurno ce ostati ministar još neko vrijeme", rekao je.

O tocnom datumu svog odlaska iz Vlade Šimonovic se tek treba dogovoriti s premijerkom Jadrankom Kosor. Nakon preuzimanja nove funkcije, Šimonovic ce se preseliti u New York.

Za dužnost Ban Ki-moonova pomocnika za ljudska prava prijavilo se 128 kandidata. Odluka da se utemelji ova funkcija donesena je u prosincu prošle godine, nakon što je Ban Ki-moon došao na metu kriticara koji su ga optuživali da nedovoljno promovira ljudska prava.

U posljednjem krugu kandidata za pomocnika UN-ova glavnog tajnika ostale su samo cetiri osobe; uz Šimonovica, za ovu su poziciju konkurirali UN-ova službenica Karin Landgren, brazilski diplomat Paulo Sergio Pinherio i dugogodišnji djelatnik Human Rights Watcha Juan Mendez.


Podijeli: Facebook Twiter