Simone: Majka me nadahnjuje

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Rovinjski hotel Monte Mulini i ove godine za docek nove 2011. prireduje pravu glazbenu poslasticu. Naime, nastupit ce Simone, multitalentirana americka pjevacica i autorica, poznata po impresivnim glasovnim mogucnostima, lirskoj interpretaciji i dubokom razumijevanju glazbe. Osim što ce to biti njezin prvi nastup u Hrvatskoj, dodana vrijednost ovog dogadaja clanovi su njezina kvinteta, od reda glazbenici koji su svirali s njezinom majkom, legendarnom pijanisticom i pjevacicom Ninom Simone.

- Što publika može ocekivati na vašem novogodišnjem koncertu u Rovinju?


- Mogu ocekivati doista izvrstan koncert te pregršt veselja koje je iskusila publika na svim mojim koncertima. Prisustvovat ce sjajnom šou uz dobro raspoloženje koje cemo prenijeti na sve prisutne.

- Kako vas je vaša majka nadahula u glazbenom smislu?


- Samim tim što je postojala na istom svijetu. To nije bio moj plan. Uvijek je bila sastavnim dijelom mojega života, a ne nešto što je odjednom uskocilo u moj život. Udisale smo isti zrak. To je sastojak moje krvi. Od nje nikad nisam dobila poduku u glazbenom smislu, ali uvijek me pokretala njezina glazba i to u bilo kojoj formi. Od nje sam naslijedila sposobnost uvjerljivog pricanja prica. Poput nje, svoje sam prve glazbene korake napravila u crkvi i pjevanje je za mene uvijek bilo nešto posve prirodno. Puno sam puta gledala njezine nastupe, bila zajedno s njom. Nevjerojatno je koliko su djeca nalik roditeljima.

- Jeste li ikad nastupili s njom?


- Dva sam puta nastupala s njom. Prvu izvedbu s njom ostvarila sam na njezinom koncertu u Dublinu u Irskoj. Ta je izvedba snimljena i uvrstila sam ju na album «Simone On Simone». Moja ju majka najavljuje. Pred publikom je rekla da me želi predstaviti kao svoju kcerku Simone i da do tog trenutka je nikad nismo zajedno pjevale. Još je malo pricala i zasvirala glasovir, a ja sam pjevala. Taj, naš prvi zajednicki nastup na pozornici, bio je najnevjerojatniji trenutak moga života.

- Vaša majka nije bila znacajna samo kao glazbenica nego i kao hrabro ljudsko bice sa snažnim osjecajem za pravdu i potrebom za javnim istupanjem u borbi za ljudska prava. Je li i taj vid njezina angažmana djelovao na vaš život?


- Važna je za sve nas. Davala je doprinos na mnogo razlicitih nacina. Nije se bojala reci ono što je bilo potrebno iskazati. Koristila je nastupe da javno kaže ono što misli. Divim joj se zbog toga. Nikad to nije planirala. Jedino je željela uživati u glazbi, ali kad su se u Americi zbili odredeni dogadaji moja je majka postala svjesna kako je važno da se cuje i njezin glas. Zbog toga sam iznimno ponosna na nju. Nisam imala namjeru politicki istupati iako mnogo toga što se dogada u Americi i bilo gdje drugdje, snažno pogada moje srce na isti nacin na koji je pogadalo i srce moje majke te osjecam da bih i ja trebala javno progovoriti.

- Koliko vam je to - povezanost svirke, pjevanja i glume, te medusobna ovisnost svih sudionika predstave - pomoglo pri suradnji s glazbenicima u sastavu?


- Na koncertu smo svi jedno. Odnos izmedu glazbenika, publike i mene ocituje se u sjedinjenju. Dajemo se i primamo jedni od drugih. Dajem se svojim glasom, energijom i duhom, a publika mi uzvraca istom mjerom. Predivno!

- Na koji nacin razmišljate o glazbi, posebice zato što pjevate puno razlicitih stilova?


- I to je povezano s mojom majkom. Ona me nadahnula da djelujem na taj nacin jer je djelovala u puno razlicitih stilova. Istinski glazbenik nije onaj tko se opredijeli samo za jedan stil, jer glazba je univerzalna. Buduci da sam odrastala uz svoju majku bila sam izložena raznim vrstama glazbe. To je utjecalo i na moje glazbeno razmišljanje. Poput nje pocela sam nastupati u crkvi, zatim sam krenula u jazz i nastavila s raznim vrstama glazbe koje ispunjavaju moje srce. Pjevam i rock, funk, pop, soul... To je vrlo jednostavno. Dolazi prirodno.

- Što vam je najvažnje za glazbenu interpretaciju?


- Iskrena povezanost s onime o cemu pjevam.

- Što vam je najvažnije u životu?


- Moja obitelj. Ravnoteža. Radost. Mir. Briga o ostavštini moje majke i nastavljanje djelovanja u smjeru koji je zacrtala.(Davor HRVOJ)

INTEGRALNI INTERVJU MOŽETE PROCITATI U TISKANOM IZDANJU OD UTORKA


Podijeli: Facebook Twiter