Simon Marlow i Jazz orkestar HRT-a oduševili publiku

Treći Avantgarde Jazz Festival zatvorio Simon Marlow i Jazz orkestar HRT-a
Treći Avantgarde Jazz Festival zatvorio Simon Marlow i Jazz orkestar HRT-a

Treći Avantgarde Jazz Festival završen je na najljepši način, na središnjem Trgu maršala Tita. Brojnu publiku su programom "Swing Time" oduševili su međunarodna jazz, swing i musical zvijezda Simon Marlow i Jazz orkestar HRT-a pod vodstvom Saše Nestorovića. Maestralnim izvedbama oživjeli su zlatno doba swinga i jazza, kroz vrhunske aranžmane za big band.

Gotovo dvosatni program izveli su glamurozno. Simon Marlow, pjevač i zabavljač školovan u rodnom Oxfordu i u Londonu, s iskustvom nastupanja u mjuziklima West Enda i produkcijama širom Njemačke, pjevao je i plesao u maniri istinskog poznavatelja i promicatelja mjuzikla i swing ere.

Izvođeni su noviji i stariji, domaći i svjetski hitovi i evergreeni. Domaća publike je bila oduševljena tečnim obraćanjem Marlowa na hrvatskom, a pravo iznenađenje bilo je kada je našem jeziku izveo svevremenske domaće evargreena "Prolazi sve" M. Koerblera i "Još samo večaras" D. Diklića, a potom i prepjev "Sad ili nikad" H. Mancinija.

I naši i strani turisti su došli na svoje slušajući swing hitove kao što su, "Come Fly With Me" S. Cahna, "Beyond the Sea" Treneta, "The Lady Is a Tramp" R. Rogersa, "I Get A Kick Of You" C. Portera, "Fly Me To the Moon" B. Howarda i "That's Life" D. Kaya.

Erupcije oduševljenja izazvali su svevremenski "Strangers In the Night" B. Kaempferta, koji je izvodio Franka Sinatre i "New York, New York" J. Kandera, u izvedbi Lisa Minelli.

Pravo iznenađenje izazvali su u swing maniri izvedeni hitovi Freda Marcuryja i Quina "Crasy Litle Thing Called Love", potom i "Smals Like Teen Spirits" Curta Cobaina i Nirvane. Nakon dugog pljeska publike uigrani orkestar i Simon Marlow su odsvirali čak tri bisa. Prvi je poklon publici bio nenadmašni "My Way" C. Francoisa, veliki hit Franka Sinatre, a potom i "You Can Leave Hat On" R. Newmana", poznat po izvedbi Joea Cockera te na kraju "Wanderwall" N. Gallaghera i grupe Oasis.

Stilski dotjeran i energičan nastup Simona Marlowa upotpunile su i gošće, pjevačice Jana Fabijanić i Marija Rupčić, iskazavši se među ostalim u samostalnoj izvedbi skladbi "Big Spender" C. Colemana iz poznatog mjuzikla "Sweet Charity".

Prazničku atmosferu na trgu zagrijevali su članovi Jazz orkestra HRT-a svojim točkama "Take the 'A' Train" B. Strayhorna i "Mambo Caliente" A. Sandovala, na koju se najviše plesalo. Najveći dio koncerta, koji je sa tri bisa potrajao gotovo dva sata, izveli su na aranžmana nekadašnjeg voditelja orkestra Silvija Glojnarića. U orkestru su među 18 vrsnih glazbenika nastupili i dva Puljana, Branko Sterpin na trubi i Miron Hauser na trombonu.

Na ovogodišnjem Avantgarde Jazz Festivalu najveći odjek je imao nastup pjevačke dive Dee Dee Bridgewater. Ništa manje nije bio uzbudljivo gostovanje Johna Pizzarellija, Rudresh Mahanthappa i Otisa Taylora te posebno blagim odmakom od jazza Amire Medunjanin.

U tri godine Festival su prometnuo u vrhunski glazbeni događaj na kojem su gostovale najveće današnje svjetske jazz zvijezde, kao što su George Benson, Return To Forever IV i Playing For Change. S nestrpljenjem se očekuje koga će neumorni najveći jazz promotor na ovi prostorima Dražen Kokanović dovesti idućeg ljeta. (Napisao i snimio A. POKRAJAC)


Podijeli: Facebook Twiter