Šimicu 2 i pol godine zatvora zbog primanja mita

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Vrhovni sud Federacije Bosne i Hercegovine izrekao je pravomocnu presudu od dvije i pol godine zatvora lijecniku Ognjenu Šimicu zbog primanja mita, potvrdio je u srijedu Šimicev sarajevski odvjetnik Nikica Gržic .

Kazao je da je u presudi federalnog vrhovnog suda u cjelosti potvrdena presuda županijskog suda u Sarajevu iz prosinca 2010. godine, koja ukljucuje i kaznenu mjeru zabrane obavljanja lijecnicke prakse u razdoblju od pet godina nakon izvršene zatvorske kazne.

"Mogu kazati da smo iznenadeni ovom presudom jer ona nije sukladna ni kaznenoj politici ni zakonima BiH", bio je Gržicev jedini komentar. Obrana je na rocištu na vrhovnom sudu 7. travnja tražila smanjenje kazne na godinu dana s obzirom da je to standardna praksa u bosanskohercegovackom pravosudu u slucajevima poput Šimicevog.

Sukladno ustaljenoj sudskoj praksi, vrhovni ce sud svoju presudu dostaviti županijskom sudu u Sarajevu, a on nadležnom opcinskom sudu koji ce onda Šimica uputiti na izdržavanje kazne. Gržic je potvrdio da je Šimic odlucio izdržavati kaznu u BiH te da ce se odazvati sudskom pozivu

Ognjena Šimica je zbog kaznenog djela korupcije županijski sud u Rijeci 2008. godine osudio na devet godina zatvora, da bi Vrhovni sud godinu dana kasnije tu presudu preinacio osudivši pravomocno Šimica na pet godina zatvora. Šimicu je ta kazna izrecena nakon što je sud presudio da je taj lijecnik kao predstojnik odjela za kardiokirurgiju Klinickog centra u Rijeci u razdoblju od 2001. do 2006. godine u više navrata primio mito u iznosima od pet stotina do tri tisuce eura kako bi pacijentima osigurao brži operativni zahvat. Šimic je služenje kazne u Hrvatskoj izbjegao koristeci dvojno državljanstvo jer uz hrvatsku ima i putovnicu BiH.

Hrvatsko je pravosude Bosni i Hercegovini je na temelju medudržavnog sporazuma uputilo zahtjev za priznavanje presude, odnosno upucivanje Šimica na izdržavanje kazne. Županijski sud u Sarajevu, gdje Šimic ima prijavljeno prebivalište, presudu izrecenu u Hrvatskoj u dva je navrata djelomice priznao preinacivši kaznu na dvije i pol godine zatvora, a potvrdivši mjeru zabrane obavljanja lijecnicke prakse u razdoblju od pet godina nakon izdržane zatvorske kazne.

Vrhovni je sud Federacije BiH takvu presudu sarajevskog suda jednom poništio, naloživši obnovu postupka, da bi županijski sud ponovno izrekao istu takvu presudu, a vrhovni je sud onacno ovog tjedna i potvrdio.


Podijeli: Facebook Twiter