Simbolika kola bokeljske mornarice

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U pulskom Domu hrvatskih branitelja obilježena je 16. godišnjica djelovanja Bokelja u Istri, tradicionalna Bokeljska vecer, u organizaciji Hrvatske bratovštine Istarske županije "Bokeljska mornarica 809".

Kao i prijašnjih godina, svecanošcu na Dan svetog Tripuna dominiralo je plesanje tradicionalnog kola bokeljske mornarice u odorama. U glazbenom dijelu programa nastupili su operni pjevac Ronald Braus te etno pop glazbenik Franko Krajcar i sastav Indivija.

- Još jednom od našeg osnutka 1996. godine obilježavamo Dane Bokelja u Istri kako bismo prezentirali naše aktivnosti, obicaje i kulturu na ovim prostorima. Širenje prijateljstva glavni nam je cilj, pa ovdje nisu prisutni samo Bokelji, vec puno naših prijatelja i to ne samo iz Istre, rekao je Fredi Tripovic, predsjednik županijske udruge Hrvatska bratovština "Bokeljska mornarica 809". Istaknuo je da Bokelja na istarskom poluotoku oko 400, a mnoge generacije rodene su upravo u Istri.

Kolo bokeljske mornarice u odorama ima dvojaku funkciju, ono prikazuje razlicite motive iz mornarickog života poput brodskih lanaca i konopa te duhovnu komponentu vidljivu u saginjanju i prolasku kroz tunel ruka cime se istice da nakon mracnog tunela dolazi svjetlost.

Inace, broj 809 u nazivu udruge odnosi se na 809. godinu, kada su iz Male Azije u Kotor donesene moci svetog Tripuna, zaštitnika Boke i Bokelja. Prošle godine Bokelji su obilježili 1.200 godina donošenja njegovih ostataka, a još i dan danas cuva se glava svetog Tripuna u istoimenoj katedrali u Kotoru. U Boki kotorskoj danas živi izmedu pet i šest tisuca bokeljskih Hrvata, a udruge poput istarske djeluju još u Rijeci, Zagrebu, Splitu i Dubrovniku.


Podijeli: Facebook Twiter