Simbol čistog mora stiže iz plavih visina i dubina

(Z. STRAHINJA)
(Z. STRAHINJA)

Neuobičajen scenarij podizanja plave zastave, simbola čiste i sigurne plaže, Turistička zajednica Fažane, kamp Bi Village i Samarcanda Animation Hrvatska organizirali su u ponedjeljak na plaži Bi val.

Da bi zastava stigla na plažu spuštala se padobranom, plovila kanuom, surfom i jedrilicom, prema molu kroz vodu nosio ju je plivač, a potom i ronilac. Bilo je to 11. put da se plava zastava zavijorila ispred kampa Bi Village.

Svemu tome prethodila je predstava, zapravo igra pod nazivom "Valbandonski vremeplov - potraga za plavom zastavom" koju su kod valbandonskog ribnjaka i lučice odigrali članovi Društva naša djeca Fažana odjeveni u vanzemaljce. Priča je zamišljena kao potraga gostiju iz svemira za plavom zastavom kroz vrijeme i prostor - isprva dolaze u budućnost pa se vraćaju u predaleku prošlost, odnosno u vrijeme Rimljana i Austrougarske, da bi na koncu potrefili i mjesto i vrijeme nakon čega ju je na jarbol podigao pridošlica iz svemira.

U međuvremenu su djeca puštala i zmajeve na plaži, a animatori Bi Villagea upotpunili su predstavu koreografijom na plaži. - Ovo je ujedno bila i promocija naših triju novih tematskih staza: "Parka znanosti", Virtualnog muzeja Valbandona" i "Fažanske čarolije", kojima smo dali naglasak na Valbandonu. U pripremi je i prospekt za te tri nove tematske staze, u koji će se naći i ostale s područja Fažane, rekla je povodom svečanosti dizanja zastave direktorica fažanskog TZ-a Melita Peroković.

Na plaži ispred Bi Village, koju od ove sezone od kampa razdvaja nova popločana pješačka staza, već se kupa veliki broj kupača, pretežito inozemnih gostiju, dok se domaći drže općinske plaže prema Valbandonu. Bi Village, najveći turistički subjekt na fažanskom području, jučer, odnosno prekjučer napustili su sudionici međunarodnog dječjeg nogometnog turnira GB Fažana Brioni kup, a već se priprema za prihvat novih gostiju.

- Do jučer smo zbog turnira imali 4.000 tisuća gostiju, a trenutno ih je oko 2.800. Do 10. srpnja tjedno će se broj gostiju penjati za 500, a 15. srpnja imat ćemo 5.500 gostiju. Naselje je kompletno bukirano, a od tisuću mjesta u kampu pod rezervacijom je oko 550 mjesta, kaže nam Uroš Martinović, turistički menadžer u Bi Villageu.

Na pitanje što očekuju od vremenskih prilika, s obzirom da kampovi uvelike o njima ovise, a posljednjih je dana vrijeme podsjetilo na nestabilno prošlogodišnje, Martinović je naveo da Bi Village ni za lanjske kišne sezone nije imao veliki podbačaj. K tome, već sada u odnosu na tu godinu kamp i naselje bilježe turističke plusove. (Z. STRAHINJA )


Podijeli: Facebook Twiter