Simbol borbe Istrana protiv fašizma

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U povodu obilježavanja 80. godišnjice strijeljanja Vladimira Gortana i 80. obljetnice prve oružane akcije "gortanovaca"  položen je vijenac na spomenik Gortanu u istoimenoj uvali. Vijenac su položili gradonacelnik Boris Miletic, saborski zastupnik Anton Peruško, gradska vijecnica Marica Vrbanac i tajnik Udruge antifašistickih boraca Pule Livio Blaškovic.

Nakon što su okupljeni minutom šutnje odali pocast Vladimiru Gortanu i njegovim suborcima te svim žrtvama antifašisticke borbe i Domovinskog rata, predsjednik Saveza antifašistickih boraca i antifašista Istarske županije Tomislav Ravnic istaknuo je da Gortanu treba odati pocast kao junaku naše epohe, simbolu otpora fašizmu i opstojnosti hrvatskog naroda.

Podsjetio je na život i djelo Vladimira Gortana, clana tadašnje organizacije Trst-Istra-Gorica-Rijeka koja se zalagala za borbu protiv fašizma i prikljucenje Istre, Rijeke i Slovenskog primorja ondašnjoj Jugoslaviji. Zbog antifašistickog djelovanja organizacije, talijanski Specijalni sud za zaštitu države u Puli je osudio Gortana na smrt strijeljanjem koje je izvršeno na današnji dan 1929. godine. Gortan je postao simbol borbe Istrana protiv fašizma, a njegovo ime dobila je i Prva istarska brigada.

Skupu su prisustvovali i jedan od koautora spomenika Vladimiru Gortanu Šime Vidulin te povjesnicar Herman Buršic, a prigodni program izveli su ucenici Osnovne škole Stoja, koja je nekad nosila ime Vladimira Gortana. Jucer je cvijece položeno i na grobove Gortanovih suboraca, Vjekoslava Ladavca u Puli, Dušana Ladavca u Pazinu te Slavka Zlatica, Živka Gortana i Viktora Bacca u Bermu.


Podijeli: Facebook Twiter