Simbioza glasa i glasovira

(V. BEGIĆ)
(V. BEGIĆ)

Pravu glazbenu poslasticu pripremili su u subotu navečer u pulskoj crkvi sv. Franje mladi bariton Cvetan Pelčić uz glasovirsku pratnju Vesne Ivanović Ocvirk, organizatorice 15. festivala komorne glazbe "Pulski glazbenici Puli", u čijem se sklopu taj nastup održao.

Publici, u kojoj su gotovo svi posjetitelji bili dobri poznavatelji klasične glazbe, ovi su glazbenici predstavili djela Antonina Dvoraka "Biblicke pisne", Smetanine skladbe iz ciklusa "Večerni pisne" te tri djela Josipa Hatzea: "Molitva" (stihovi V. J. Ilijić) "Rob" (stihovi Silvije Strahimir Kranjčević) i "Serenada" (stihovi Đuro Jakšić).

Pelčić je tijekom čitavog trajanja programa pokazao vrlo dobre glasovne mogućnosti te odnjegovani nastup, a zasigurno nije lako otpjevati sve te zahtjevne skladbe besprekidno više od 45 minuta!

Dvorakove "Biblicke pisne" vrlo su zahtjevne i traže usklađeni nastup, dijalog glasa i glasovira, što je u ovome slučaju bilo vrlo dobro izvedeno. Specifičnost Smetaninog melosa Pelčić je vrlo dobro dočarao, a nadahnuta je bila izvedba i Hatzeovih djela. Ivanović Ocvirk nije bila samo korepetitorica, već ravnopravna akterica uz Pelčića, tako da su glas i glasovir stvorili sugestivnu simbiozu.

Glazbenici su ispraćeni ovacijama i pozvani na bis. Cvetan Pelčić već pet godina predaje solo pjevanje u pulskoj glazbenoj školi i njegovi učenici su osvojili brojne nagrade. Ovaj riječki glazbenik uz pedagoški rad održava i solističke koncerte. Vesna Ivanović Ocvirk diplomirala je klavir s dvadeset godina na zagrebačkoj Muzičkoj akademiji, a osim što se bavi pedagoškim radom i koncertiranjem, radi i na organizaciji koncerata klasične glazbe te sustavnom promicanju mladih i talentiranih glazbenika. (V. BEGIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter