Simbioza gitare i violine

(D.MEMEDOVIĆ)
(D.MEMEDOVIĆ)

Premda se u Areni u četvrtak navečer održavala tonska proba Tomislava Bralića i Klape Intrade za njihov veliki koncert, to nije previše smetalo talentiranim mladim glazbenicima, violinistici Mariji Šverko i Tomislavu Ribičiću (gitara) da održe u prostorima podzemlja Arene koncert klasične glazbe.

Ovi glazbenici, koji djeluju kao sastav Armadillo otvorili su ovogodišnji, osmi po redu festival komorne glazbe Poluotok radosti  zanimljivim repertoarom, veselih tonova i naglašene lirske melodijske linije, upravo prigodno za sparnu ljetnu večer.

Započelo je Corellijevom "Sonatom op.5 No8", sa stavcima Preludio, Allemanda, Sarabanda, Giga, potom je tu bila Germinianijeva "Sonata III" i stavci Adagio, Allegro, Siciliano, Minuetto, te nadahnuta Paganinijeva "Sonata No1 - Introduzione, Allegro maestoso i Rondoncino".

Mladi i uvježbani, talentirani, ovi su glazbenici na svom repertoaru imali i Faureovo djelo "Pavane", Paganinijev "Cantabile", kao i Ibertov "L'Entr'acte".

Posebno su nadahnute, uvježbane i emotivno snažne bile izvedbe Rossinijeve "La gazza ladra", koja je naročito lirski zvučala u simbiozi violine i gitare, kao i Saint-Saensov "The Swan". Bila je tu i Myersova "Cavatina".

Marija Šverko, rodom Puljanka, djeluje kao glazbeni pedagog, a ostvarila je veliki broj nastupa kao solist, komorni glazbenik te član raznih orkestara. U zadnje vrijeme posvetila se repertoaru za violinu i gitaru te je s Tomislavom Ribičićem osnovala Duo Armadillo i snimila dva nosača zvuka.

Tomislav Ribičić kao solist i komorni glazbenik osvajao je brojne državne i međunarodne nagrade, te nastupao je u raznim zemljama, a snimao je i za Hrvatski radio i televiziju.

Poluotok radosti organiziraju Istarska glazbena scena mladih, Turistička zajednica grada Pule i Arheološki muzej Istre u Puli. (V. BEGIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter