Silvio Berlusconi postaje Estonac

Sa Silvijom Berlusconijem Talijanima nikada nije dosadno (Reuters)
Sa Silvijom Berlusconijem Talijanima nikada nije dosadno (Reuters)

Bivši talijanski premijer Silvio Berlusconi ne prestaje podizati medijsku prašinu, kako zbog svojih silnih afera tako i zbog svojih posljednjih istupa u javnosti, a dok se s nestrpljenjem čeka konačna odluka o njegovoj političkoj karijeri u Italiji, u javnost su procurile informacije da bi se mogao kandidirati na izborima za Europski parlament u Estoniji!!?? Talijanski mediji komentirali su tu vijest "teško vjerojatnom, ali ne i nemogućom", kao i da bi, ukoliko se kandidira i bude izabran, tada mogao dobiti imunitet od Europskog parlamenta.

U Estoniji se ne primjenjuju talijanski zakoni koji mu zabranjuju sudjelovanje na političkim izborima, a europski izborni sustav u tome ga ne može spriječiti.

Takav razvoj situacije ne bi bio nezabilježen jer to ne bi bio prvi put da se talijanski političar kandidira na izborima u jednoj baltičkoj zemlji. Presedan postoji, a paradoksalno, radi se o talijanskom novinaru i komunisti Giuliettu Chiesi. Novinar je radio kao dopisnik iz Moskve, potom je odlučio ući u politiku i to najprije s Antoniom Di Pietrom u različitim neokomunističkim strankama, da bi se 2009. godine kandidirao u Latviji na listi ruske manjine "Za ljudska prava u ujedinjenoj Latviji".

Također, ne bi bilo prvi put i da utjecajni ljudi budu izabrani u Europski parlament kako bi dobili imunitet od sudskog progona. Primjerice, Victor Uspaskich, bogati poslovni čovjek i bivši ministar gospodarstva Litve, izabran je u Europski parlament 2009. godine, uglavnom kako bi izbjegao sudski progon zbog neplaćanja poreza. Uspaskich, koji je u međuvremenu prestao biti europarlamentarac, u srpnju prošle godine osuđen je zbog porezne prijevare u svojoj zemlji. (Š. BRNČIĆ/Novi list)

CIJELI TEKST PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter