Silvestrovo u Svetim Srcima


Sasvim solidan broj posjetitelja okupio je pretposljednje večeri u 2012. koncert u organizaciji Istarske glazbene scene mladih naslovljen "Silvestrovo u Svetim Srcima".

Šetnjom kroz partiture velikana iz raznih glazbenih razdoblja nazočne su poveli bračni par Šober – bariton Bojan i sopranistica Olga iz Rijeke, iznimno talentirana mlada pulska flautistica Klara Petrović te pijanistica Vesna Ivanović Ocvirk koja je bila korepetitorica za sve glazbene numere, ujedno i organizatorica koncerta.

Repertoar su činile arije iz opera, opereta i mjuzikala, ali tematski poredane tako da stvore jednu sugestivnu cjelinu. Bojan Šober se pokazao i kao dobar zabavljač i svojevrsni moderator, vodeći posjetitelje iz jedne arije u drugu uz šale i dosjetke.

Premda je riječ o zahtjevnim arijama, koje predstavljaju ujedno i neke od najpoznatijih partitura takve vrste glazbe, glazbenici su ih svojom iznimno sugestivnom interpretacijom približili široj publici.

Skladatelj koji je bio najviše zastupljen bio je Mozart.

Arijom Leporella iz Mozartove opere "Don Giovanni" Bojan Šober je pokazao svoj izniman glasovni potencijal, vrlo čist i upečatljiv, snažan i dopadljiv, gdje ni u jednom trenutku nije bilo zapinjanja ili poteškoća prilikom izvedbe određene kadence, a izniman je bio i osjećaj za dinamiku te za sve melodičko-ritmičke datosti pojedine partiture.

Arijom Suzane iz opere "Figarov pir" Olga Šober pokazala je vrlo dojmljiv scenski nastup, koji je u prekrasnom ambijentu Svetih Srca bio tim izraženiji, te odnjegovani glas, u stanju bez poteškoća interpretirati zahtjevne Mozartove note.

Šoberovi su nastupili i zajedno u nekoliko arija, poput onih Suzane i Figara iz "Figarovog pira", Papagene i Papagena iz "Čarobne frule", također Mozartovog remek-djela, ili pak Rozine i Figara iz Rossinijevog "Seviljskog brijača".

Nakon toga dijela posvećenog opernim arijama, nastupila je i talentirana mlada pulska flautistica Klara Petrović, dobitnica brojnih nagrada i priznanja, što i ne čudi imajući u vidu njezin siguran nastup, istančan osjećaj za kontrapunkt svakoga interpretiranoga djela, dinamiku te nijanse koje uzdižu pojedinu interpretaciju.

Bachova "Sonata u g-molu" i Chaminadeov "Concertino op. 107" zvučali su čarobno, poput poezije iz baršunastoga zvuka flaute uz vrlo usklađenu klavirsku pratnju Vesne Ivanović Ocvirk.

Drugi dio programa bio je posvećen popularnim songovima, gdje je također bilo sjajnih dueta supružnika Šober, a prevladavali su oni iz mjuzikla J. Bocka "Guslač na krovu".

Vrlo je dojmljiva bila i njihova interpretacija Verdijevog "Brindisija" iz "La Traviate".

Ovacije publike vratile su Šoberove za jedan bis, za koji su odabrali "Neka cijeli svijet" iz mjuzikla "Jalta, Jalta".

"Neka cijeli ovaj svijet/zove se bajka/zelena i mirisna/cvjetna sva i nevina/livada iz sna", odjekivalo je Svetim Srcima, a bila je to ujedno i želja, pretposljednjeg dana u godini, da se misao iz ovih stihova bar djelomično obistini. (V. BEGIĆ, snimio M. ANGELINI)


Podijeli: Facebook Twiter