Silver wind uplovio u pulsku luku

Silver wind (D. MEMEDOVIĆ)
Silver wind (D. MEMEDOVIĆ)

U pulsku luku uplovio je kruzer "M/S Silver Wind" kompanije "SilverSea Cruises". Kruzer je dugačak 157 metara, širok 21.5 metar, a za 277 putnika brine 223 članova posade što ga čini jednim od najluksuznijih kruzera koji plove ovim dijelom Jadrana.

Kako saznajemo od glasnogovornika pulske Lučke uprave Zorana Peruška, mahom se radi o Amerikancima i Englezima koji su na kružnom putovanju u Pulu stigli iz Venecije i nastavljaju put Zadra. Tijekom ove ljetne sezone njegov je dolazak najavljen još dvaput i to u kolovozu i listopadu, ističe Peruško.

Seabourn spirit u Rovinju
U rovinjsku je luku Valdibora iz Splita, pod zastavom Bahama i sa 172 putnika, uplovio 134 metara dug kruzer Seabourn Spirit.

Na rovinjskom se vezu zadržao nekoliko sati, a u poslijepodnevnim je satima zaplovio za Veneciju. Ovaj luksuzni kruzer izgrađen je 1989. godine u njemačkom brodogradilištu Schichale Seebeckwertt u Bremerhavenu i u vlasništvu je Line Seabourd Cruise.

Ono što ovaj brod čini posebnim, uz sav luksuz koji pruža gostima, jest njegova sirena!

Naime, 5. studenog 2005. dok je Seabourn Spirit bio ispred obale Somalije sa 115 putnika, i istim brojem kilometara udaljen od kopna, napali su ga somalijski pirati. Na brod su zapucali iz strojnicama, ali ozlijeđenih putnika na brodu nije bilo.

Posada je brzo reagirala promijenivši kurs plovidbe prema otvorenom moru kao i upotrebom vojnog oružja LRAD (Long Range Acoustic Device). Konkretno, riječ je o sireni ili glasnoj pištaljki koja emitira zvučna upozorenja i koja se čuju na udaljenosti od 300 do 3.000 metara. Zvučni je signal toliko jak da para uši i bolno djeluje na slušatelja.

Dolazak Seabourn Spirita i njegovih gostiju u rovinjskoj se Valdibori i u ovoj sezoni očekuje još četiri puta. ((S. ZRINIĆ TERLEVIĆ; N. ORLOVIĆ RADIĆ)

 


Podijeli: Facebook Twiter