Siluete, portreti i vodnjanski mikrokozmos

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

"Zahvaljujuci pozitivnoj sinergiji Kreativne kuce, Turisticke zajednice i vodnjanske Zajednice Talijana ovogodišnji, treci po redu, ex tempore fotografije Photourist postao je kvalitetna manifestacija, rekla je umjetnica Roberta Weissman Nagy na sinocnjem otvorenju sedmodnevne manifestacije ex tempore fotografije Photourist u vodnjanskom atelijeru Kreativna kuca.

Manifestacija je tako otvorena izložbom "Siluete" Marina Raunica, drugoplasiranog s prošlogodišnjeg Photourista, koji je u Kreativnoj kuci izložio ukupno 24 svoje fotografije.

- Ove slike nastale su zapravo iz zabave, nisam išao na neku tešku pricu, a osnovno mi je bilo da fotografije ne budu dosadne, kazao je Raunic, koji se fotografijom bavi još od sredine sedamdesetih godina.

Photourist je nastavljen izložbom Dalibora Talajica, prvonagradenog sudionika natjecaja iz 2009. godine, koji je u prostorima vodnjanske Zajednice Talijana izložio 30 fotografija okupljenih pod naslovom "Vodnjanska prica". Izložene fotografije prikazuju vodnjanski mikrokozmos, a po rijecima samog autora, fotografije na intimni i osobni nacin otkrivaju svijet koji ga okružuje.

U isto vrijeme u susjednoj galeriji Loggia otvorena je izložba fotografija zagrebacke autorice Matije Stošic, prošlogodišnje pobjednice Photourista. Njezina izložba nosi naslov "Slucajni susreti", a sastoji se od trideset portreta osoba iz gotovo cijelog svijeta.

- Moji radovi prikazuju lica osoba koje sam slucajno susrela na svojim putovanjima. Susrela sam ljude sa svih strana svijeta i oni nisu pozirali, a neki nisu niti znali da ih fotografiram. Slike su nastale unatrag tri godine, a niti jedna fotografija nije naknadno doradivana, rekla je Matija Stošic.

Napomenimo još da su prijave za sudjelovanje na ovogodišnjem Photouristu zakljucene danas, a sudionici natjecaja radove moraju predati do petka, 28. listopada. Manifestacija završava u nedjelju, 30. listopada, kada ce biti proglašeni pobjednici te izloženi pristigli radovi. Ovogodišnja tema natjecaja su kažuni i suhozidi, što ujedno predstavlja podršku projektima obnove i revitalizacije ovih vrijednih kamenih zdanja. (Marko PERCAN; snimio Manuel ANGELINI)


Podijeli: Facebook Twiter