Šiljeg: Ideologije stavimo sa strane i zajedno se borimo za grad i građane

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nakon prve neuspješne konstituirajuće sjednice Gradskog vijeća Umaga, kada kandidat SDP-a i koalicijskih partnera nije dobio potreban broj glasova za predsjedanjem Vijeća, na drugoj sjednici izabran je predsjednik. Uz kandidata koalicije okupljene oko SDP-a, drugi kandidat bio je HDZ-ov vijećnik Jurica Šiljeg. Glasovanje je potvrdilo dobru pripremu i u rješavanju zapleta prevagnula su dva glasa HDZ-a koja su uz sedam koalicijskih značila završetak priče. Svih sedam vijećnika IDS-a je bilo suzdržano, kao i vijećnik Živog zida. Dogovor, kažu, kuću gradi, pa je sve bilo brzo riješeno, jer je na dnevnom redu bio samo izbor predsjednika i dva potpredsjednika.

Novi izbori i novi troškovi

Iako će mnoge iznenaditi suradnja SDP-a i HDZ-a, što je presedan u Istri, očito da drugog izlaza nije bilo. O tome što je bilo presudno u dogovorima dviju stranki, novoizabrani predsjednik Gradskog vijeća Jurica Šiljeg ističe da bi u suprotnom svi optuživali HDZ za blokiranje rada Vijeća i funkcioniranje gradskih institucija.

- Za dobrobit grada i građana nismo htjeli stopirati izbor, jer bi to značilo nove izbore i nove troškove, uz stvaranje mukotrpne situacije. Treba jednom shvatiti da ideologije moramo staviti sa strane i zajednički se boriti za grad i građane. Sa SDP-om i članovima njihove koalicije dogovorili smo se oko niza projekata i mislim da će ovo Gradsko vijeće dobro raditi, potrudit ću se da rad bude u kulturnom i uljudnom ozračju, da ne bude cirkusa kojeg je znalo biti i nadam se da ću pridobiti povjerenje svih koji su me izabrali. U pregovorima nismo ništa uvjetovali, našli smo se oko zajedničkih projekata i tako došli i do prijedloga za predsjednika Vijeća. Tražili smo suradnju i s IDS-om, dugo je trebalo da smognu snage i dođu k nama, ali su imali samo jedan zahtjev - da se podrži njihov kandidat za predsjednika Vijeća, što mi, normalno, nismo mogli prihvatiti. Nisu nam ponudili ništa, čak ni mjesto potpredsjednika. Tu smo se razišli, ali smo pronašli zajednički interes u nekim projektima na temelju čega očekujem dobru suradnju, rekao je Šiljeg.

Načelan je dogovor da Jurica Šiljeg bude na čelu Gradskog vijeća dvije godine, a nakon toga netko iz redova SDP-ove koalicije. Predsjednik umaškog SDP-a Mirko Grgić naglašava da su u pripremi sjednice razgovarali i s HDZ-om i s IDS-om. (L. JELAVIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU OD SRIJEDE


Podijeli: Facebook Twiter