Šilipetrova "Indoafroistria" u Motovunu

Vedran Šilipetar (M. RIMANIĆ)
Vedran Šilipetar (M. RIMANIĆ)

Djela Vedrana Šilipetra proizlaze iz kulture kreativnog gledanja, a proizvod su visoke tehničke vrsnoće koja proizlazi iz poznavanja mnogih medija kojim se autor bavi, rekao je povjesničar umjetnosti i likovni kritičar Marino Baldini na otvorenju Šilipetrove izložbe "Indoafroistria" u galeriji motovunskog hotela Kaštel. Uz slikarstvo i skulpturu, Šilipetar se bavi još glazbom, stripom i karikaturom. Kultura kreativnog gledanja je talent, ali s druge strane proistječe iz dobrog obrazovanja, rekao je Baldini.

Šilipetrova umjetnička produkcija obuhvaća još crtež, grafiku, akvarel, ali i druge tehnike u kojima stvara opus od kojeg je, iz nekoliko ciklusa, sastavljen odabir ovdje izloženih radova, rekao je Baldini.

Posebno se osvrnuo na skulpture koza koje su umjetnički samostalna priča, samostalna cjelina. Ova je cjelina karakteristična jer kao i čitav njegov opus ima privid kontakta s teritorijem, ali Šilipetar ne stvara zato da bi prikazao teritorij već na taj način prikazuje dublje istine od kojih su neke duboko utkane u teritorij. Bez obzira na to radi li vizualno ili apstraktno, Šilipetar je autor koji stvara tankoćutno, a kvalitetom i vrsnoćom krenuo je putem koji treba istaknuti. A upravo mu ovaj put daje zapaženo mjesto među autorima mlađe generacije istarsko-riječkih autora rako je Baldini.        

Izložba "Indoafroistria" nagradna je izložba koju je Šilipetar dobio na "Motovun artu" koji organiziraju Muzej grada Pazina i Općina Motovun. Može se razgledati do 12. prosinca 2012. (M. R.)


Podijeli: Facebook Twiter