Šilipetar: U Bratislavi velik interes za likovnost

Šilipetar na svojoj izložbi u Bratislavi
Šilipetar na svojoj izložbi u Bratislavi

Vedran Šilipetar, mladi pulski slikar, kipar i glazbenik, nedavno se predstavio izložbom u Bratislavi, a tim smo povodom s njim porazgovarali.

- Na čiju inicijativu je izložba organizirana?

- Proljetos sam na preporuku porečkog kolege slikara Eugena Varzića sudjelovao na međunarodnoj skupnoj izložbi "Bijela-plava-crvena" u Trnavi, u Slovačkoj. Tada sam upoznao slikara Miloša Prekopa, velikog čovjeka i spiritus movensa tamošnje likovne scene. S obzirom na to da je on apsolutni zaljubljenik u Hrvatsku smatrao je da je vrlo bitno da netko predstavlja i našu zemlju pa me pozvao u goste. Izložbu u Bratislavi je otvorio povjesničar umjetnosti i galerist Luboslav Moza iz Bratislave kojemu se također dopao moj rad i predložio mi je da napravimo samostalku u slovačkom glavnom gradu. Inače, sve u životu radim sam, pa je tako i ova samostalka rezultat isključivo mojeg truda, osobnih kontakata i pozitivne energije prema poštenim i kreativnim ljudima. Rekao bih da je ova izložba više posljedica i želja mojih novostečenih prijatelja da dođem k njima, da se družimo, pjevamo i sviramo.

- Kakve su bile reakcije u Bratislavi na izložbu? Kakvi su vaši dojmovi o organizaciji i samom prostoru?

- Otvorenju izložbe je nazočila i veleposlanica Republike Hrvatske u Slovačkoj Tuga Tarle pa smatram da je to velika čast za jednog mladog autora. Izložbu sam otvorio jednom svojom skladbom, a nastupao je i izvrstan slovački pijanist. Organizator Luboslav Moza je i predavač na bratislavskom fakultetu, pa je angažirao nekoliko studentica povijesti umjetnosti da se pozabave mojim radom i napišu osobne disertacije na osnovi mojih slika koje su naknadno čitale pred publikom. Smatram da je to odličan pedagoški čin koji nisam imao prilike vidjeti kod nas. Prostor galerije BCPB je kružnog karaktera, nalazi se u sklopu bratislavske burze i vrlo je pregledan. Jako sam zadovoljan prijemom, gostoprimstvom i atmosferom koju sam doživio u Bratislavi.

- Već ste izlagali izvan Hrvatske. Kako biste ocijenili ovu izložbu u odnosu na vaša ostala inozemna predstavljanja.

Slovačka je zemlja koja je već dugi niz godina u EU-u i to se osjeti u svim društvenim sferama. Vlada stanje većeg optimizma, pismenosti i općenito kulture življenja na višoj razini nego u Hrvatskoj. Budući da galerija u kojoj sam izlagao ima nekoliko zaposlenih, depo i suradnike koji pomažu galeristu pri organizaciji izložaba, osjetio sam da postoji nekakav opći interes za likovnost. Kad i gdje god sam izlagao na zapadu (Italija, Njemačka) primijetio sam da se podrazumijeva da ako se nešto organizira, onda to mora biti na nivou. Činjenica je da svi kukaju o krizi, ali je isto tako činjenica da je novac koji posjeduju naši susjedi iz EU-a još uvijek ipak veći nego budžet s kojima raspolažu naše galerije. (Razgovarao Mladen RADIĆ)

RAZGOVOR U CIJELOSTI PROČITAJTE U DANAŠNJEM TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter