"Silhouette" Branka Juricica u Batani

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Sinoc je u rovinjskom Centru vizualnih umjetnosti Batana otvorena samostalna izložba fotografija rovinjskog autora Branka Juricica. Izložba pod nazivom "Silhouette" nagrada je Juricicu koji je pobijedio na smotri rovinjske fotografije, za seriju pod nazivom "Kofer pun snova".

Juricic se predstavio crno-bijelim fotografijama s motivom žene, tocnije sa siluetom ženskog tijela. Iako je na svim fotografijama predstavljena ista žena/isti lik/isto tijelo, Juricicu je pošlo za fotoaparatom da svakoj fotki udahne nešto razlicito i drugacije te gledatelja natjera na pomno promatranje svake zasebno.

- Ovom serijom, rekao je na otvorenju izložbe pulski fotograf i autor kataloga ?ani Celija, Juricic je pokazao da je upao u zamku ljepote silueta kojima je na kraju posvetio i citav novi ciklus.

- Oduvijek su siluete osvijetljene u mraku, ili magli stvarale kod ljudi intrigantne osjecaje, bilo da se radi o strahu od nepoznatog, ili je rijec o pokušaju otkrivanja subjekta. Naime, tajnovitost samih silueta zanimljiva je fotografima od samog pocetka fotografije jer žele snimiti nešto nepostojece, ili zatvoriti kompleksnu figuru u crnu plošnost same siluete gdje je autorima dana mogucnost široke i neiscrpne kreativnosti. Upravo voden takvom idejom Juricic je upao u zamku ljepote silueta, rekao je Celija.

On je naglasio i da "Branko Juricic na svojim crno-bijelim fotografijama stvara dojam sna".

- Linije nisu oštre i definirane te puštaju gledatelju slobodu interpretacije na razlicite nacine. Osim s golim ženskim tijelom, torzom, Branko se igra i s pokretom i predmetima kao što je križ te još više produbljuje misticnost fotografije. S jedne strane "istjeruje" zlo dok s druge strane s deformiranjem same siluete, zbog kuta svijetla, dobiva nadljudske forme tijela koje granice sa znanstvenom fantastikom. Bilo kako, jedna od važnijih stvari koje primjecujemo vec na prvi pogled jest ta da unatoc jakom kontrastu prevladavaju nježni pokreti i smirujuce vizije.

Ovom je izložbom autor pokazao da koliko god je "stara" shema snimanja silueta, toliko opet ona može biti interesantna, provokativna i suvremena, rekao je Celija.

Izložba fotografija Branka Juricica može se razgledati do 10. prosinca. (N. ORLOVIC RADIC)


Podijeli: Facebook Twiter