Šikuti Machine ugostio slikara Orlića

Stari umjetnički tandem: Franci i Orlić (Andi BANČIĆ)
Stari umjetnički tandem: Franci i Orlić (Andi BANČIĆ)

Vrijeme, ovako kako ga mi gledamo i kako smo ga uredili, sa satovima, danima u tjednu, mjesecima, godinama, zapravo ne postoji, zato je to naše uređeno vrijeme jedan najobičniji kič, kazao je istarski svestrani umjetnik Drago Orlić o lajtmotivu svoje nove likovne izložbe, postavljene u subotu u štali/galeriji u zaseoku Šikuti kraj Savičente.

Otvarajući izložbu Andi Bančić, likovnjak iz umjetničke skupine Šikuti Machine koja je ugostila ovaj jednovečernji postav u okviru svog dugogodišnjeg projekta Grill Peace United, podsjetio je da Orlić kao slikar voli eksperimentirati raznim materijalima, pa je tako kolaže s ranije izložbe realizirao ispucanim olovnim mecima flobera, zračne puške.

- Današnji postav, naslovljen "Samo vrime je kič" svojevrstan je kolaž realiziran brojnim satovima. Očito se autor ruga vremenu i našoj ovisnosti o toj apstraktnoj i nepostojećoj formi, kojoj smo se svi predali na milost i nemilost. Konstanta na slikama osim satova su kratke pjesme, sve istog naslova "Hip i vik", iz njegove istoimene zbirke, kazao je Bančić.

Naknadno je performans otvaranja, s nekoliko stručnih rečenica o kolažu kao likovnoj formi koja u Istri baštini i jednog Motiku, upotpunio i povjesničar umjetnosti Mladen Lučić Luc primijetivši da bi se kao inspiratora Orlićevih kolaža moglo zazvati i Sanadera, bivšeg premijera i poznatog kolekcionara satova: Doduše, nismo primijetili Sanaderov satni doprinos na izloženim radovima, što bi nesumnjivo bilo uvećalo ukupnu vrijednost izložbe. Dakako, tek onu efemernu, novčanu.

U međuvremenu je Orlićevu večer, koju je Šikuti Machine registrirao kao "Grill Peace United 12 lito 7 put", okupljenima (ne baš malom broju simpatizera i prijatelja) glazbeno-pjesnički ukrasio Franci Blašković, zapravo ansambl KGB (on i gitarist Arsen Pliško), s nekoliko Orlićevih pjesama iz plejade što ju je Franci uglazbio tijekom njihove dugogodišnje uspješne suradnje.

U izvrsnoj koncertnoj minijaturi posebno je efektna bila izvedba pjesme "Grgo Ničigov". Već samo zbog ovog opusa Franci zaslužuje istarsku "državnu" mirovinu.

Kako Grill Peace užanca nalaže, umjetnička večer završila je grilom, kvazivegetarijanskim. Izložba je potom uspješno zatvorena. (G. PRODAN)


Podijeli: Facebook Twiter