Šikuti Machine u Muzeju suvremene umjetnosti

Performans 'Manjadura' prvi je put izveden u srpnju 2002. godine
Performans 'Manjadura' prvi je put izveden u srpnju 2002. godine

Kultna svetvinčentska umjetnička skupina Šikuti Machine u petak se predstavlja u zagrebačkom Muzeju suvremene umjetnosti. Izložba naslovljena Šikuti Machine u MSU-u pružit će presjek najvažnijih dosadašnjih radova grupe. 

Na otvaranju izložbe bit će izveden performans "Manjadura", koji je premijerno izveden prije više od deset godina, 24. srpnja 2002. u Savičenti, a od tada se izvodi uz određene varijacije. Izložba uključuje videoprojekcije najvažnijih radova iz produkcije Šikuti Machinea.

Posebno se izdvaja dokumentaristička trilogija (Cuki, Prašćina, Teza), koja se bavi ritualima istarskih poljoprivrednika, a nagrađivana je na domaćim filmskim smotrama i revijama. Slijede dva videa na kojima su dokumentirana dva najznačajnija performansa grupe Šikuti Machine. Prvi je "Fitness", izveden na Uskrs 2000. godine, s kojim počinje službeno djelovanje grupe, a drugi performans "Kolo" održan je točno deset godina nakon "Fitnessa" i njime je obilježeno ponovno rođenje grupe. Izložbu zaokružuje recentni rad "Vogrda", kojim se odaje počast velikanu američke poezije Waltu Whitmanu, te preispituje djelovanje grupe Šikuti Machine u kontekstu njegovog stvaralaštva. 

Uoči izložbe, u 18 sati, bit će predstavljena i knjiga Darka Pekice "Postelja za četiri". Riječ je o zbirci kratkih priča koje su od 2006. do 2010. bile objavljivane u Glasu Istre pod imenom "Savičenta in the morning". (B. Ć. J.)

 


Podijeli: Facebook Twiter