Šiklic: Bivši maturanti mi se nisu ispricali

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Josipa Šiklica, ravnatelja Gimnazije i strukovne škole Jurja Dobrile, nakon lanjske maturalne jedan je roditelj anonimno prijavio inspekciji zbog sumnji na malverzacije u organiziranju maturalne zabave. Piše to u e-mailu poslanom našoj redakciji, ciji autori žele ostati anonimni, a potpisuju se kao "bivši, sadašnji i buduci ucenice i ucenici još uvijek ponosne Gimnazije i strukovne škole Jurja Dobrile".

U nastavku poruke tvrde da je ravnatelj, pod prijetnjom neodržavanja zabave, prisilio sadašnje maturante na to da pristanu na nedolazak prošlogodišnjih maturanata koji mu se nisu ispricali zbog prijave na zabavu održanu 11. veljace te da je dvojici ucenika te "zabranjene generacije" osobno dao karte.

Šiklic nam je potvrdio postojanje anonimne prijave kao i da niti nakon godinu dana ne zna što je u njoj pisalo. Prijava je podnesena Državnom inspektoratu u Pazinu koji ju je proslijedio prosvjetnoj inspekciji koja je od njega zatražila i dobila zapisnike s roditeljskih sastanaka, popis maturanata, ugovor i racun sa Spomen domom kao i jelovnik koji je za njih napravio hotel Lovac iz Pazina. Povratnu informaciju nema, iako je za to pitao i prosvjetnu inspekciju koja je u prosincu lani obavila u školi redovit nadzor. Tada mu je samo receno da vjerojatno ništa nije utvrdeno što bi zahtijevalo daljnje postupanje.

Kaže da ga je posebno revoltiralo kada su krajem veljace lani, nakon maturalne zabave, dva maturanta došla u školu s transparentom na kojem je pisalo "Maturanti kupili plazmu". Ravnatelj tvrdi da je škola kupila ne samo plazmu nego sve potrebno za studio što je koštalo 40 tisuca kuna za što su se skoro godinu dana izdvajali novci iz redovnih sredstava škole i sukcesivno uplacivala za tu kupnju.

"To me jako pogodilo. Maturalna zabava je koštala oko sto tisuca kuna od cega je 60 tisuca bilo za hranu. Ocekivao sam da ce mi se barem na promociji maturanti ispricati i ograditi se od toga da stoje iza prijave i ovog transparenta, ali to nisu ucinili", veli Šiklic.

Nije htio sudjelovati u organiziranju ovogodišnje zabave o cemu je informirao i roditelje da bi se na kraju, pa i na inzistiranje samih maturanata, ipak u sve to ukljucio zajedno s profesorima pa je na zabavi 11. veljace bilo ukupno 800 ljudi.Šiklic kaže da ponekad netko od bivših maturanata želi doci na zabavu i naredne godine, cisto radi usporedbe. Ove je godine bio švedski stol što znaci gubitak 40-ak mjesta u odnosu na lanjsku zabavu.

"Uvjetovao sam da prošlogodišnji maturanti koji mi se nisu ispricali ne mogu doci na zabavu osim ako su brat ili sestra sadašnjim maturantima" kaže Šiklic dok to da je on nekome davao karte naziva lažima. (S. BENIC)

Na subotnjoj maturalnoj zabavi 152 pazinska daka
?aci iz tri odjeljenja opce gimnazije te po jednog odjeljenja tehnicara za elektroniku i upravnih referenata Gimnazije i strukovne škole Jurja Dobrile imali su u subotu navecer u Spomen domu tradicionalnu maturalnu zabavu. Na tom javnom proglašavanju zrelima i simbolicnom upucivanju u život bila su 152 maturanata iz škole koja s ponosom nastavlja tradiciju prve hrvatske gimnazije utemeljene pred 113 godina u Pazinu.


Podijeli: Facebook Twiter