SIKD upozorava: Menadžerski ugovori potpisuju se i s recepcionerima

(Snimio Milivoj MIJOŠEK)
(Snimio Milivoj MIJOŠEK)

Već duže vrijeme Sindikat Istre, Kvarnera i Dalmacije upozorava javnost na primjenu menadžerskih ugovora za turističke radnike u velikim tvrtkama koji nisu menadžeri. Kako tvrde, prema njihovim informacijama takvi se ugovori sklapaju čak i sa sobaricama, domarima, recepcionarima i  drugim kadrovima te razine. U Sindikatu takvu situaciju smatraju zabrinjavajućom, budući da to automatski znači da takvi radnici više nemaju sindikalnu zaštitu jer takvi ugovori izlaze iz okvira kolektivnih ugovora same tvrtke, a to znači i postignutih radnih prava djelatnika.

Međutim, u istarskim turističkim tvrtkama koje smo kontaktirali tvrde da se takvi menadžerski ugovori ne sklapaju s nerukovodećim kadrom.

- U Arenaturistu menadžerske ugovore imaju samo menadžeri, a ne spremačice, konobari i slično. To nije zakonski moguće, a nije ni logično, kazala nam je šefica kadrovske službe u toj tvrtki Vlasta Cukon. Doduše, djelatnici ove tvrtke nisu u Sindikatu Istre, Kvarnera i Dalmacije, već u Sindikatu usluge i turizma. Isto tvrdi i njen kolega Goran Kukurin u Plavoj laguni.

Čelnik sindikata Bruno Bulić pak tvrdi da menadžerskih ugovora ima u svakoj tvrtki, a to su posebni ugovori gdje radnici potpisuju poseban ugovor s poslodavcem, gdje dobivaju 10, 20, 30, 50 eura veću plaću i on je na raspolaganju poslodavcu 24 sata.

- U najvećem broju slučajeva, sami radnici niti ne znaju što potpisuju, ali znaju da moraju potpisati jer ako ne onda će imati problema na poslu. Dakle, u svakom trenu u ta 24 sata njih poslodavac može zvati na posao i oni se moraju odazvati. Može se reći da su potpisali robovlasnički ugovor, veli nam Bulić.

Dodaje da je razlog uvođenja  menadžerskih ugovora nesposobnost rukovodstva tih tvrtki da organiziraju proizvodnju u djelatnosti pa stoga uvijek na  raspolaganju 24 sata na dan moraju imati određeni broj ljudi. Doduše, nije htio reći o kojim se točno tvrtkama radi, ali veli da u jednoj od najvećih hrvatskih kompanija  od 400 do 500 stalno zaposlenih radnika, 200 radnika je s posebnim ugovorom.

- Negdje su ugovorili poseban ugovor sa zamjenikom šefa recepcije, recepcionarkom, električarom. Srećom, dobar primjer  imamo u Istraturistu u Umagu gdje je prije bio velik broj menadžerskih ugovora. Ali, nakon što ih je preuzela Plava laguna,  to je spalo na jednu trećinu. I zaposlili su novih šezdesetak   djelatnika na neodređeno vrijeme, kaže on.

Kao dobar primjer poštivanja radnih prava Bulić uz Istraturist i Plavu Lagunu ističe i poduzetnika Jaku Andabaka i njegove tvrtke. (B. BAN)


Podijeli: Facebook Twiter