SIKD očekuje nastavak kolektivnih pregovora u Uljanik grupi

Tri sindikata nezadovoljna koeficijentima (Danilo MEMEDOVIĆ)
Tri sindikata nezadovoljna koeficijentima (Danilo MEMEDOVIĆ)

Za nas pregovori nisu gotovi, a ono što nam je ponuđeno nije za potpisivanje, kazao je Rajko Kutlača, voditelj pulskog ureda Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije, nakon što se o kolektivnim pregovorima oglasila i Uljanik grupa. Osim SIKD-a, potpisivanju aneksa nisu se odazvali ni Sindikat "3. maja" ni Jadranski sindikat, dok su svoj potpis na novi KU bili voljni staviti jedino u Sindikatu metalaca.

Loši ponuđeni koeficijenti

- Službeno smo obavijestili poslodavca da za nas pregovori nisu gotovi još prije datuma kada je aneks trebao biti potpisan. Vrlo smo podrobno objasnili razloge nepotpisivanja, pa nam nije jasna tvrdnja voditelja pregovaračkog tima o tome da nisu znali da nećemo pristupiti potpisivanju, jer to nije istina. Od poslodavca očekujemo da se drži pravila uzornog socijalnog partnerstva i da nastavi probleme rješavati pregovorima, a ne izvan KU-a, rekao je Kutlača.

Napominje da SIKD nije prihvatio aneks jer ponuđeni koeficijenti ne nude dugoročno prihvatljiva rješenja. 

- Ti koeficijenti preslikavaju sadašnje stanje, za koje smo se svi složili da ga treba mijenjati. Neprihvatljivo je potpisati dokument po kojem bi VKV radnik u dvije trećine slučajeva imao manju fiksnu plaću od polukvalificiranog radnika. A taj PKV radnik i inače ima malu plaću i mi nismo protiv njegove plaće, nego protiv takvih odnosa. Mislimo da to nikako nije osnova na kojoj se sustav plaća može razvijati u idućih 10 ili 15 godina. Uz takve odnose nema mjesta napredovanju, usvajanju novih znanja i povećanju produktivnosti.

Čeka se odgovor Uprave

Tražimo nastavak pregovora da bi se pronašlo rješenje koje će osigurati da ljudi žele raditi u Uljaniku, napreduju i usvajaju nova znanja i povećaju svoju produktivnost. Smatramo da prijedlog koji nam je stavljen na potpis to ne osigurava. Za SIKD pregovori nisu završeni i mislimo da bi trebali biti nastavljeni u korist Uljanika i radnika. Očekujem da poslodavac prihvati razloge ovakvog našeg stava, kaže Kutlača te napominje da nikakav službeni odgovor ni poziv Uprave još nisu dobili.

U javnost se plasira vijest da su u Sindikatu metalaca bili spremni potpisati aneks. Međutim, činjenica je da se potpisivanju, od trojice povjerenika, pojavio samo pulski, Đino Šverko. Nisu došli ni riječki povjerenik Juraj Šoljić, ni predsjednik SMH-a Vedran Dragičević. No, idući su dan došli u Pulu održati konferenciju za novinare protiv ovakvog stava sindikata koji nisu bili spremni prihvatiti ovakav aneks, podsjeća Kutlača. (M. VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter