SIK: Zabrinjavajuća nezaposlenosti u Istri

Bruno Bulić (M. ANGELINI)
Bruno Bulić (M. ANGELINI)

- Porezna politika prema onima koji stvaraju ekstraprofit je loša. Vlada bi se, umjesto da uzima građanima i bavi se poduzećima koja su izgubila svoj razvoj, proizvod i tržište, trebala pozabaviti visokoprofitabilnim tvrtkama, poput turističkih tvrtki i Hrvatskog telekoma, koje stvaraju sve veći profit, a imaju sve manje radnika s ugovorom na neodređeno vrijeme.

Nedopustivo je da pojedinci u zemlji u kojoj je prosječna plaća oko 5.000 kuna zarađuju 70 - 80 tisuća mjesečno, pa ako postanu ministri, "padnu" na plaću od 30 tisuća kuna, rekao je Bulić, predsjednik Sindikata Istre i Kvarnera, na današnjoj konferenciji za novinare.

Kao posljedica lošeg načina razvoja gospodarstva, naglasio je Bulić, raste i nezaposlenost, koja je u Istri poprimila zabrinjavajuće razmjere. U prosincu 2012. na pulskom Zavodu za zapošljavanje evidentirane su 10.742 nezaposlene osobe, gotovo 1.750 više nego godinu dana prije.

- Razvoj se ne može temeljiti na profitu, već na zaposlenosti. Svim turističkim tvrtkama u Istri iz godine u godinu raste profit, nekima nakon oporezivanja ostaje i do 200 milijuna kuna čiste dobiti, a imaju sve manje stalno zaposlenih radnika.

Realna plaća u turizmu je ispod hrvatskog prosjeka, a nijedan direktor turističke tvrtke u Istri nema ispod 30.000 kuna neto plaće, plus bankovnu karticu na neograničeno, plus 24 sata službeni automobil, plus studijska putovanja, godišnji odmori.

Što ministar turizma čini da se zaustavi taj negativni trend? Najavljuje prodaju pulske Saccorgiane i novu gradnju na atraktivnoj lokaciji uz more, kaže Bulić, tražeći da se zabrani bilo kakva gradnja bez elaborata o zapošljavanju, da to bude uvjet potpisivanja svakog novog ugovora.

- Stranac će dobiti naš prostor na 99 godina, dovest će svoje radnike i sebi stvarati profit, a naši građani ostat će nezaposleni. U sklopu projekta "Brijuni rivijera" gradit će se četiri hotela i jedna marina, a najavljuje se zapošljavanje i do 2.000 radnika, iako nijedan hotel u Istri, pa ni luksuzni hotel Lone u Rovinju, nema više od 26 stalnih zaposlenika.

Marine imaju po šest stalnih radnika, sa sezoncima 20-ak, hoteli u špici sezone zaposle ih po stotinjak, pa je lako izračunati koliko će se ljudi tamo zaposliti.

Ne možemo računati na građevinske radnike koji dođu i odu, poručio je prvi sindikalac SIK-a. (D. PALIBRK)


Podijeli: Facebook Twiter