SIK: Vrijeme je da i Istrani dignu glas

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

"Gotovo u svakoj obitelji netko je ostao bez posla ili mu je ugrožena egzistencija, stanje je neodrživo. U državi u kojoj se poštuje jedino iskazivanje moci, Istra je do sada bila prekrotka. Time je slala pogrešne poruke da se ovdje dobro živi, javnost ju je percipirala kao dobrostojecu regiju.

Medutim, skupoca u Puli je najveca, po nezaposlenosti smo pri vrhu, pogotovo izvan sezone kada se vidi prava slika nezaposlenosti. Sazreo je trenutak da i Istrani dignu glas", rekao je Rajko Kutlaca, potpredsjednik Sindikata Istre i Kvarnera, pozivajuci na prvomajski prosvjed protiv nezaposlenosti siromaštva i bijede.

Povorka ce se formirati u subotu oko devet ujutro na Danteovom trgu, kraj glavne pošte. Krenut ce se Flaciusovom, Rivom, pa skrenuti prema Istarskoj ulici gdje ce preko Giardina i Flanaticke doci do Narodnog trga kraj tržnice gdje se održava središnji program.

U prosvjedu zajedno sudjeluju SIK i Savez samostalnih sindikata, a pridružuju se Sindikat umirovljenika i Studentski zbor pa ce se sve generacije naci rame uz rame.

- Svojim odazivom gradani ce upozoriti na svoje nezadovoljstvo postojecim stanjem u društvu. Prilika je to da izraze što misle o aktualnom trenutku, rekao je Kutlaca u nadi da ce se odazvati veci broj gradana. (J. ORLIC)

TESU u novi štrajk u cetvrtak?
Nakon što je 9. ožujka prekinut 8-dnevni štrajk u TESU-u, nije realizirano gotovo ništa od dogovorenog. Uprava Uljanika Ministarstvo gospodarstva i Ministarstvo financija dogovorili su rješenje za ovo poduzece. Dosad kredit nije realiziran, radnici ne primaju place, a doprinosi im nisu uplaceni od kolovoza.

- Netko koci dogovoreno rješenje. Krivci nas ne zanimaju, želimo rješenje. Tko koci, neka otkoci da bi ljudi mogli raditi i živjeti, rekao je Kutlaca. Ukoliko nema pomaka, u cetvrtak krecemo u štrajk.

Ponovo cemo biti na ulicama, možda i u Zagrebu, blokirat cemo ulaze u Uljanik koji pripadaju TESU-u. Još ima vremena da se realizira dogovoreno jer novi štrajk nece donijeti koristi nikome, upozorava Kutlaca.


Podijeli: Facebook Twiter