SIK traži smjenu Rogovica, on se pravda krizom

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Poslovanje pulske zracne luke dovedeno je na rub provalije za što je odgovoran direktor Bruno Rogovic, zbog cega tražimo njegovu smjenu, ustvrdili su na današnjoj konferenciji za novinare celnik Sindikata Istre i Kvarnera Bruno Bulic, sindikalni povjerenik na pulskom aerodromu Radovan Glušac, te predstavnik radnika u Nadzornom odboru Vladimir Grgec. Iako priznaju da je neobicno da sindikat traži smjenu direktora jednog poduzeca, opravdanje za to nalaze u velikim investicijama u koje je aerodrom ušao u kriznoj godini, cime je dovedena u pitanje i likvidnost poduzeca, a time i buduce place djelatnika.

O jednoj takvoj investiciji, koje Bulic naziva "ulaganja na rubu pameti, vec je pisao Glas Istre. Rijec je o uvodenju novog sustava pregleda prtljage za što je u prvoj fazi izdvojeno oko 10 milijuna kuna, iako je pulski aerodrom vec imao ispravne uredaje za pregled prtljage, kupljene prije dvije odnosno cetiri godine, a za što je izdvojeno oko cetiri milijuna kuna. Sindikalisti navode i da se na službena putovanja celnih ljudi poduzeca godišnje troše stotine tisuca kuna, a za prezentaciju tisucu kuna po radnom danu. Glušac je naveo i kupnju novog "golfa", sportskih karakteristika (s dvoja vrata i aluminijskim felgama) za tehnickog direktora, što je zracnu luku stajalo 210 tisuca kuna bez PDV-a. Zatim je naveo investiciju od 500 tisuca kuna u novu terasu koja, kako je rekao, izgleda kao u najgorim krcmama. Glušac je naveo i bizaran primjer kupovine preko poduzeca cetiriju ulaznica za koncert Eltona Johna u pulskoj Areni.

Svoje su tvrdnje o neracionalnom trošenju novca potkrijepili i podatkom da se prijašnjih godina u pulski aerodrom obicno investiralo oko 10 milijuna kuna, dok je ove godine direktor odlucio investirati oko 40 milijuna kuna. Sindikalisti upozoravaju da je pulska zracna luka, medutim, u prvih šest mjeseci poslovala s 11 milijuna kuna gubitaka i da je direktor morao odustati od investicija, na što su ga, uostalom, upozoravali i clanovi Nadzornog odbora. Jedinu štednju koju je, prema njegovim rijecima, uveo Rogovic bilo je ukidanje tisucu kuna "uskrsnice", te štednja na toaletnom papiru i sapunu.

Sindikalisti su upozorili i na nepotizam koji vlada u pulskoj zracnoj luci. Tvrde, naime, da je direktor Rogovic zaposlio svog sina Ivana na mjestu konobara, prethodno davši otkaz samohranoj majci. Samo pola godine kasnije Rogovic otvara novo radno mjesto zaštitara - vodica pasa koji povjerava svom sinu. Ivan Rogovic, prema rijecima sindikalnog povjerenika, to novo radno mjesto koristi za zastrašivanje zaposlenika.

Zbog svega traže da Zracnu luku obidu inspektori, ne bi li procešljali poslovanje. Ukoliko se njihovi zahtjevi za Rogovicevom smjenom i dolaskom inspekcije ne uvaže, u SIK-u, jedinom sindikatu koji djeluje u zracnoj luci, najavljuju štrajk.

Svoju je konferenciju za novinare danas održao i direktor Zracne luke Pula Bruno Rogovic.

- Zracna luka Pula poslovnu ce godinu završiti s gubitkom od oko 11,5 milijuna kuna. Medutim takav gubitak nece utjecati na likvidnost aerodroma niti na place zaposlenika. Takva situacija ne treba cuditi buduci da je ova godina za poslovanje svih poduzeca, pa tako i zracne luke, slabija zbog gospodarske krize. Mi smo si u projekciji poslovne godine racunali pad od 15 posto u zracnom prometu, a trenutno s 15. kolovoza on za citavu godinu iznosi 18,5 posto. U prvih šest mjeseci taj je minus bio puno veci, odnosno oko 23 posto. Buduci da ce nam kolovoz završiti na istim ili malo manjim brojkama nego prošla godina, mislim da ce se taj minus smanjiti, rekao je, medu ostalim, Rogovic.


Podijeli: Facebook Twiter