SIK traži otvaranje hotela Croatia

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Sindikat Istre i Kvarnera (SIK) izricito traži da se hotel Croatia u Dugoj Uvali otvori, kazao je na konferenciji za novinare u petak predsjednik tog sindikata Bruno Bulic.

Pojasnio je da je taj hotel zatvorilo Ministarstvo turizma time što mu je otkazalo kategorizaciju, što on smatra izuzetno lošim.

U meduvremenu je poslodavac, splitska tvrtka Fio&D, prema navodima voditelja pulskog ureda SIK-a Duška Samse, otklonio sve nepravilnosti vezane za kategorizaciju objekta, ali je hotel i dalje zatvoren.

Inace, Croatiju je još pocetkom sijecnja zatvorio Državni inspektorat na osnovi rješenja Ministarstva turizma.

Bulic je naglasio da sindikat ne zanimaju pravne trakavice izmedu tvrtke Fio&D i Industrogradnje, koji se vec godinama spore oko posjeda nad hotelskim kompleksom u Dugoj Uvali, vec sudbine radnika. Naime, hotel ima 30 stalno zaposlenih te stotinjak sezonaca.

"Ni jedna aktivnost koju provodi Ministarstvo turizma ne smije imati za posljedicu zatvaranje hotela, a time i gubitak radnih mjesta. To je suprotno politici Vlade koja valjda želi ocuvati svako radno mjesto", kazao je Bulic.

Djelatnicima hotela je donedavno, rekao je, redovno isplacivana placa, no otkad je zatvoren nisu dobili place za sijecanj i veljacu.

Samsa je, pak, kazao da je poslodavac na jucerašnjem skupu radnika obecao da ce do kraja tjedna, najvjerojatnije u subotu, isplatiti akontacije placa za sijecanj, a iduci tjedan i place. Naglasio je i da hotel mora biti otvoren do 27. ožujka, za kada je najavljen dolazak prvih gostiju.

"Ako se hotel ne otvori, upitna postaje predsezona, ali i sezona, a time i sudbina 120 ljudi", kazao je Samsa. (B. ŽIŽOVIC)

Odlicno poslovanje turistickih poduzeca u 2009.
U SIK-u su ponovili svoj stav da Istarska županija ima lošu razvojnu strategiju, koja je uglavnom bazirana na trgovini i turizmu. Bulic je naglasio da bi u projektu Brijuni rivijera investitorima trebalo uvjetovati da se obvežu koliko ce ljudi zaposliti u svojim buducim objektima, a ako to ne ispune, da im se raskine ugovor. Upozorio je i da je, prema njegovim podacima, veliki broj turistickih poduzeca u prošloj godini poslovao puno bolje nego 2008. Smatra da Ministarstvo turizma takvim poduzecima, nije želio reci na koja misli, ne bi trebalo davati nikakve potpore.


Podijeli: Facebook Twiter