SIK traži istragu triju labinskih tvrtki

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Sindikat Istre i Kvarnera (SIK) podnio je zahtjeve za inspekcijski i porezni nadzor u labinskim tvrtkama IR.ZA. i Amadio te Labin tekstil sa sjedištem u Rijeci, kao i za pokretanje postupka protiv odgovornih osoba u tim poduzecima zbog sumnje u pribavljanje protupravne imovinske koristi za osobne potrebe, priopcila je u srijedu voditeljica labinskog ureda SIK-a Marina Cvitic.

Od Državnog inspektorata, Porezne uprave, Financijske policije, pazinskog Opcinskog državnog odvjetništva i labinskog Opcinskog suda zatraženo je da hitno i temeljito preispitaju poslovanje tvrtki i moguce malverzacije, kojima se firme dovode do nelikvidnosti i pritom se svjesno ne ispunjavaju obaveze prema radnicima i državnom proracunu.

Tekstilci iz IR.ZA.-e, njih 20-ak, vec cetiri mjeseca nisu primili placu, ali poslodavac, iako je proizvoditi prestao još pocetkom svibnja, ne otkazuje im ugovore o radu, navodi sindikalistica. Objašnjava da je racun tvrtke blokiran vec tri godine, a u to je vrijeme poslodavac radio putem društva Amadio, i to u istoj hali i na istim strojevima ciji je vlasnik IR.ZA.

S obzirom na to da je nekolicina radnika pocela raditi na istoj adresi i strojevima, ali u novoj, nedavno osnovanoj tvrtki Labin tekstil, osnovano se sumnja da su odgovorne osobe tih triju poduzeca povezane radi nezakonitih radnji, zakljucuje Cvitic. To, sumnja ona, cine tako da "uništavaju" tvrtke - u ovom slucaju IR.ZA.-u i Amadio, koje su u rukama talijanskih vlasnika - a nakon toga osnivaju nove, s istim ciljem: izvlacenje osobne materijalne koristi.

Zaposlenici IR.ZA.-e koji ne žele u Labin tekstil - jer bi se time odrekli svojih prava, placa i otpremnina (trebali bi, naime, dati otkaz u IR.ZA.-i) - nedavno su mirno prosvjedovali ispred pogona. Žele da ih poslodavac odjavi te da dobiju obracunske liste za tri mjeseca, da bi barem mogli tražiti posao ili primati naknadu sa Zavoda za zapošljavanje, no on to ne želi uciniti.

Otad je, prenose nam, samo desetorici radnika koji su bili zaposleni na odredeno Zavod za zapošljavanje omogucio da pravo na naknadu ostvare i temeljem starih obracunskih lista za place.

Zaposlenici su dali zahtjev za pokretanjem stecaja i ovrhe na imovinu IR.ZA.-e.

Labin tekstil, inace, osnovali su Dominik Paliska, dotadašnji voditelj pogona u IR.ZA.-i, i Gianni dalle Palle, mehanicar koji je u bivšoj firmi održavao strojeve. Paliska nije želio komentirati zahtjeve i optužbe SIK-a, rekavši tek da je na nadležnim institucijama da odrade svoje.


Podijeli: Facebook Twiter