SIK protiv uvoza radne snage u turizmu

Sobarica s 25 godina staža ima plaću od svega 3.111 kuna za 174 sati rada (Arhiva)
Sobarica s 25 godina staža ima plaću od svega 3.111 kuna za 174 sati rada (Arhiva)

"Nespojivo je da imamo 300.000 nezaposlenih usred sezone, a da turistički menadžment promovira tezu da ne mogu doći do radne snage te da će biti primorani tražiti dozvole za uvoz. Odgovorno tvrdim samo luđak može dozvoliti uvoz radne snage i nadam se da država neće podleći tim pritiscima", rekao je predsjednik Sindikata Istre i Kvarnera Bruno Bulić na konferenciji za novinare na kojoj se oštro suprotstavio uvozu radne snage iz drugih država za segment turizma.

Upozorio je da nacionalna televizija kroz razne emisije ponavlja teze turističkih društava, a što može imati opasne posljedice na daljnje srozavanje prava radnika i njihove cijene rada.

"Oni koji dolaze poslovati u Hrvatsku moraju računati na postojeću cijenu rada, a onima kojima se to ne sviđa, kao upravi Arenaturista koji je prvi pokrenuo pitanje uvoza radne snage, neka ode poslovati u Kinu", napomenuo je Bulić.

Razlog slabog interesa radnika za sezonskim poslovima vidi u potplaćenosti radnika te je kao primjer naveo da sobarica s 25 godina staža prima plaću od svega 3.111 kuna za 174 sati rada.  A da turističke tvrtke ostvaruju dovoljno veliki profit da bi radnicima mogli isplaćivati veće plaće potkrijepio je frapantnim podacima.

"Nijedna veća turistička kuća, posebno u Istri, ne ostvaruje manje od 50 milijuna kuna neto dobiti nakon oporezivanja. Udio troškova osoblja, od predsjednika Uprave pa sve do spremačice, u odnosu na ukupni prihod kreće se između 19 i 26 posto. To je ispod razine koje imaju turističke zemlje kao što su Italija, Španjolska i Grčka.

Plaća predsjednika Uprave nije manja od 20.000 kuna, a u nekim slučajevima prelazi 80.000 kuna, ima pravo na korištenje automobila, kartica, mjesec dana studijskog putovanja, osiguranja dospijeća na obitelj i na kraju godine nagradu za uspješno poslovanje od 200.000 do 800.000 kuna, a sve to ulazi u dio troškova osoblja, pa je jasno što ostaje radnicima, kaže Bulić.

Sukladno tome dodaje da nije normalno da poslodavac zbog niske plaće koju daje radnicima za koje kuka da ih nema traži uvoz jeftine radne snage. Podsjeća da je Vlada poslodavce rasteretila od doprinosa za zdravstveno osiguranje za dva posto pa bi se samo po toj osnovi plaća mogla povećati za četiri posto, a ne svega jedan do dva posto koliko su kao sindikati uspjeli ispregovarati.

"U turizmu je uspostavljen moderni robovlasnički odnos sa četiri razine menadžmenta od Uprave, direktora sektora, direktora hotela i raznih šefova kuhinja, sala, recepcija i svi oni imaju posebne ugovore te na njih odlazi 30 do 40 posto mase plaće. Ostalo odlazi na šljakere, kuhare, konobare, spremačice i čistačice, a najmanje ostaje sezonskim radnicima čija je prosječna plaća ispod 3.000 kuna", napominje Bulić.

Smatra da bi Hrvatska trebala zabraniti otvaranje hotela i svih ostalih novih turističkih ležajeva bez elaborata o zapošljavanju te dodaje da je upravo hrvatski turizam najveća tvornica invalida rada što se vidi po tome da osobe starije od 50 godina više ne mogu izdržati tempo rada koji im se nameće u sezoni. (M. JERIN)


Podijeli: Facebook Twiter