SIK poziva na prvomajski prosvjed na pulskoj tržnici

Bruno Bulić, predsjednik SIK-a (M. MIJOŠEK/arhiva)
Bruno Bulić, predsjednik SIK-a (M. MIJOŠEK/arhiva)

Prvomajski prosvjed i loš položaj radnika, mladih i umirovljenika bile su teme konferencije za novinare predsjednika Sindikata Istre i Kvarnera Bruna Bulića.

Pozivajući prije svega građane Pule, a posebno mlade, da dođu 1. svibnja na skup koji će biti organiziran na tržnici s početkom u 10 sati, naglasio je da bi želio da dođu oni koji su nezadovoljni stanjem u društvu i svojim prisustvom pokažu negodovanje, dok oni kojima je dobro trebaju ostati kod kuće. Nakon skupa položit će se vijenci na spomen-obilježja za radnike poginule u demonstracijama.

- Prosvjednom skupu pridružit će se i sindikat lokalnih službenika i namještenika, a dobrodošli su i svi koji mogu dati svoj obol u prigodnim govorima. Pokušali smo uspostaviti i kontakte s našim nesretnim Gradom, ali oni nisu bili zainteresirani, već će svoj dio organizirati u Šijani, dok Zajednica Talijana ide samostalno sa svojim zborovima. Osobno smatram da Grad koji tuži sindikate nema što raditi s nama na skupu na kojem će se slati poruke poput onih iz 1. svibnja 1886. godine. Grad Pula daleko je od tih poruka, rekao je Bulić.

Najavio je i da će jedan autobus iz Pule krenuti i na prosvjed u Zagreb, ne bi li se i oni pridružili porukama određenom sloju društva.

- Poruka je to vlastima, ali i jedno emotivno pražnjenje radnog naroda, jer zapravo ono što bi vlast moglo doista uzdrmati je samo generalni štrajk koji bi blokirao funkcioniranje države i maknuo oligarhiju na vlasti. Niti jedna vlast dosad nije ispunila obećano, svi su redom lagali svoje birače, rekao je nadalje Bulić i ustvrdio da je situacija ovog 1. svibnja daleko gora nego lani.

- Standard radnika je daleko lošiji, kao i kupovna moć, a situacija mladih obrazovanih ljudi još je neizvjesnija. Strategija razvoja Istre bazira se na turizmu i uslužnim djelatnostima, što za posljedicu ima niske plaće i ugovore o radu na određeno vrijeme, a u konačnici je zbog toga i prosječna plača u Istri ispod prosjeka RH. I po nezaposlenosti dotakli smo dno, s više od 12.400 osoba koje su bile na Zavodu za zapošljavanje. Događa se u konačnici ono što sam i najavljivao - građani prodaju svoju zemlju, djedovinu, bogatašima koji je kupuju uz pomoć političke vrhuške, rekao je Bulić. (S. ZRINIĆ TERLEVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter