SIK poziva inspekciju u Dugu Uvalu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Poslodavac u hotelu Croatia u Dugoj Uvali ne pridržava se nikakvih propisa, pa bi nadležnim službama bilo lakše utvrditi što se ne krši, nego što se radi prema zakonu, kazala je na konferenciji za novinare Marina Cvitic, predsjednica odbora za turizam Sindikata Istre i Kvarnera.

Upozorila je da radnici u hotelu Croatia ne znaju kolika im je placa, buduci da im poslodavac, splitska tvrtka Fio&D, ne daje obracun njihovih primanja, vec im na racun isplacuje novac u obrocima, svakih desetak dana. Radnici tako, istaknula je Cvitic, ne znaju za koji im je mjesec uopce isplacen novac. Po njoj je neprihvatljivo da place kasne i u špici sezone kada poslodavac ostvaruje veliki profit.

U SIK-u sumnjaju i da se radnicima u Dugoj Uvali placaju doprinosi i porezi na minimalnu placu, a ne onu koju stvarno ostvaruju. Naime, radnicima je koncem 2009. poslodavac placao poreze i doprinose na minimalnu placu, što su vidjeli tek iz poreznih kartica, a sumnjaju da se ta praksa nastavila i u ovoj godini.

Iznijela je i gotovo nevjerojatan podatak da pojedini djelatnici odrade i do 300 sati mjesecno, što je puno duže od zakonom dozvoljenog. Sezonskim radnicima se, prema rijecima Cvitic, ne odobrava pripadajuci godišnji odmor, dok se prekovremeni sati nigdje ne evidentiraju, cime su radnici zakinuti za radni staž.

Istaknula je i da poslodavac ne poštuje važeci Kolektivni ugovor, a kad su predstavnici Sindikata predložili donošenje novog, on se oglušio.

Zbog svega su sindikalisti odlucili uputiti zahtjev inspekciji rada i Poreznoj upravi da obave nadzor. "Cak i da se hotel nakon inspekcijskog nadzora zatvori radnicima više nije toliko bitno, jer tamo je sada kao na divljem zapadu", zakljucila je Cvitic.


Podijeli: Facebook Twiter