SIK-ovac Kutlaca pozvao radnike da povuku tužbe

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nakon što su dva radnika Uljanika, od njih ukupno 800 koji su 2006. godine podnijeli tužbe protiv poslodavca, pravomocnom odlukom Županijskog suda izgubila parnicu protiv arsenala, Sindikat Istre i Kvarnera pozvao je svoje clanove da povuku preostale tužbe.

Preporucio im je to Rajko Kutlaca, SIK-ov povjerenik u Uljaniku, pojasnivši da ce se na taj nacin izbjeci dodatni, po svemu sudeci enormni troškovi, a racunajuci da bi i ostali radnici mogli izgubiti spor.

Podsjetimo, uljanikovci su podnijeli tužbu zbog neuskladivanja placa s rastom troškova života za razdoblje od 2003. do 2006. godine.



Iako je SIK preuzeo obvezu namirenja troškova za one clanove-radnike koji su (pojedinacno) podnijeli tužbu, u sindikatu strahuju da bi ti troškovi bili preveliki, zbog cega su i uputili ovu preporuku.

Dva milijuna - manji dio ukupnih troškova

- Realno, ne možemo ocekivati da ce presude za druge radnike kod istih sudaca i na istim sudovima biti drugacije, rekao je Kutlaca, koji nije želio komentirati sudsko rješenje niti iznositi visinu sudskih troškova i pojedinacnih parnica.

Znakovitom, medutim, smatra cinjenicu da je sutkinja Županijskog suda Ondina Vidulin Matijevic svojom odlukom ustvari poništila prethodnih pet nepravomocnih presuda Opcinskog suda u Puli u korist radnika.

- Svi argumenti za Opcinski sud ocito nisu bili i argumenti za Županijski sud. Nije beznacajna cinjenica da je odluke u korist radnika na Opcinskom sudu donosilo pet razlicitih sudaca, a na Županijskom samo jedan, tvrdi on. Argumente i obrazloženje sutkinje Vidulin Matijevic nije želio komentirati niti ih podastirati javnosti.



No, koliki su uopce sudski troškovi i koliko radnici potražuju? Sindikat metalaca u Uljaniku, cijih je 12 clanova takoder podnijelo tužbe, u ovotjednom izdanju svog glasila Sindikalac napominje da im poslodavac još nije odgovorio na upit o visini sudskih troškova, koji po saznanjima ovog sindikata premašuju dva milijuna kuna!?

Poslodavac je, prema SMH-u, taj iznos navodno vec platio, a traženje povrata tog novca od SIK-a znacio bi bankrot ove sindikalne organizacije. Od Uprave Uljanika pokušali smo dobiti potvrdu o placenim troškovima, a zanimalo nas je i hoce li taj iznos potraživati od sindikata ako sve tužbe radnika padnu. No, odgovor nismo dobili.

- Ta dva milijuna kuna, a rijec je o manjem dijelu ukupnih troškova, jest lijep novac za koji bi bilo bolje da je završio u stimulativnom dijelu place radnika, u vecem regresu ili slicno. Postavlja se i pitanje je li bilo nužno angažirati skupog odvjetnika sa strane umjesto da su se koristile usluge Uljanikove pravne službe, u ciju kompetenciju ne sumnjamo, piše u Sindikalcu.

?ino Šverko, povjerenik Sindikata metalaca u Uljaniku, kaže da iznosi koje radnici pojedinacno potražuju variraju, no da se znaju popeti i do deset tisuca kuna. Upravo zbog toga što ti iznosi pojedinacno ne premašuju sto tisuca kuna, spor je okoncan na Županijskom i nije ga moguce nastaviti na Vrhovnom sudu.

SIK, pak, u svom internom glasilu objašnjava da bi svako daljnje sudovanje na medunarodnim institucijama bilo krajnje neizvjesno. A svaki daljnji korak ne odgada izvršenje pravomocnih presuda. To znaci da bi tužitelj prvo trebao platiti sve troškove, a onda tjerati dalje i stvarati nove troškove. Rijec je i o pojedinacno visokim troškovima koji se broje u tisucama, pa i desecima tisuca kuna ako bi se spor nastavio, piše u glasilu SIK-a.

Hoce li sikovci i dalje biti neovisni?

U suparnickom Sindikatu metalaca, ogorcenom zbog toga što su izgubili 500 clanova koje je tužbama navabio SIK, smatraju "lijepim što ce SIK platiti sudske troškove", no rijec je o manjem dijelu ukupnih troškova. No, tko ce platiti skupe advokate? Ako to poslodavac oprosti, hoce li sikovci i dalje biti neovisni i sindikalno borbeni, pitaju se metalci.

- Svjesni smo da ovakvim ishodom mnogi nece biti zadovoljni, kao što nije nitko u sindikatu, ali životne cinjenice treba prihvatiti i ici dalje. Ako netko usprkos svemu želi nastaviti proces, neka se javi odvjetnici radi reguliranja statusa, ali mi takvu odluku necemo moci podržati, tvrde u SIK-u.

Radi komentara rješenja Županijskog suda neuspješno smo pokušali doci do SIK-ove odvjetnice Ljiljane Perkovic Juracic. Bolje nismo prošli ni u pokušaju kontaktiranja sutkinje Županijskog suda Ondine Vidulin Matijevic, koja je kazala da ne može davati izjave, jer "sve ide preko glasnogovornika suda".


Podijeli: Facebook Twiter