SIK: Očekujemo godinu socijalnih nemira

Predsjednik SIK-a Bruno Bulić (M. MIJOŠEK)
Predsjednik SIK-a Bruno Bulić (M. MIJOŠEK)

Bruno Bulić, predsjednik Sindikata Istre i Kvarnera, na konferenciji za novinare rezimirao je 2012. i iznio očekivanja za 2013. godinu. Prema njegovim riječima u 2013. ne treba očekivati ništa optimistično jer ulazak u EU neće ništa bitno riješiti. Očekuje godinu socijalnih nemira i konflikata koji će iz Europe stići do nas. Nadalje očekuje daljnje raslojavanje društva, a najviše se pribojava strukturalnih promjena o kojima govore poslodavci kada pozivaju na izmjene Zakona o radu.

- To je povratak u srednji vijek. Naime, od Vlade poslodavci traže daljnji pad zdravstvenog i obrazovnog standarda te smanjivanje mirovina i plaće, rekao je Bulić.

Istaknuo je da je ovo bila godina koju bi većina što prije zaboravila, jer unatoč početnim očekivanjima s promjenom vlasti i izbornim obećanjima, od svega nije bilo ništa.

- Koalicijska vlast pokazala se još gorom u smislu provođenja neoliberalnog kapitalizma, pod motom globalizacije. Došlo je do daljnjeg raslojavanja, rastakanja socijalne države i guranja velikog broja ljudi u pravo siromaštvo, koje se ne može više nazivati samo neimaštinom. Istovremeno, ta je kriza zaobišla bogate: osiguravajuća društva, banke, monopoliste, koji su postali još bogatiji na teret građana i to zato što zakoni i porezni sustav ne tjera one koji imaju više i da daju više, nego se sve prelamalo samo preko radnika, rekao je Bulić.

Ustvrdio je da radnici koji žive od nesamostalnog rada ne uspijevaju pokriti golu egzistenciju, a da o tome zorno govori podatak o prosječnoj plaći od 5.600 kuna i mjesečnoj potrošačkoj košarici od 7.400 kuna.

- Država je kroz turistički sektor beneficijama i sankcijama mogla spriječiti da se broj zaposlenih ne smanjuje i da ne budu zapošljavani na određeno vrijeme. Nedopustivo je da turistička poduzeća ostvare 200 milijuna kuna čiste dobiti nakon oporezivanja, a da radnici imaju 17 posto manju plaću od prosjeka države, rekao je Bulić.

Ustvrdio je i da prosječna plaća u Istri još nije dostigla prosječnu plaću u Republici Hrvatskoj.

Dodao je se i za projekt Brijuni rivijeru barata lažima o tisućama radnih mjesta, jer, prema njegovim riječima, na četiri planirana hotela može biti najviše 150 radnih mjesta, a u sezoni, s marinom i suhim vezom maksimalno 450 zaposlenih.

- Zabrinjava da Pula stagnira, a ne bi trebala, kao što se ne bi trebala previše okretati turizmu jer nema toliko kadra za tu djelatnost. Ima industrijskih zona u koje bi se moglo ulagati da budemo konkurentni, rekao je na kraju Bulić i  u 2013. poželio bolju suradnju s jedinicama lokalne samouprave. (S. ZRINIĆ TERLEVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter