SIK o cijeni vode: To je pocetak privatizacije!

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Novi obracun cijena vodnih usluga, koji su u utorak predstavili direktori pulskog Vodovoda i Heruculanee, Darko Višnjic i Igor Stari, te nadležni gradski procelnik Damir Prhat, izazvao je oštru reakciju Sindikata Istre i Kvarnera koji najavu nižih racuna za gradane ocjenjuje kao cistu demagogiju.

Predsjednik SIK-a Bruno Bulic je na presici u cetvrtak rekao da smatra da se zapravo na mala vrata ulazi u privatizacijske procese, podsjecajuci na nedavne primjere iz Ceške, Poljske i Slovacke.

- Javna poduzeca poput Herculanee i Vodovoda nemaju ni jedan valjan razlog da generiraju gubitke. Ako javna samouprava više nema novca da ih financira, onda to treba javno reci, rekao je Bulic te se zapitao je li to namjera da se javna poduzeca poput Vodovoda dovedu na rub propasti pa da se pod tom krinkom daju u koncesiju, a onda i privatiziraju.

Opasna je demagogija, nastavio je Bulic, da Herculanea i Vodovod idu u gubitke samo da bi gradani imali dvije kune jeftiniju vodu.

- Gradanima bi bilo lakše platiti dvije kune skuplju vodu nego da se ta poduzeca kasnije privatiziraju, rekao je. Izjave Starog, Višnjica i Prhata da ce gubitke nadoknaditi racionalizacijom poslovanja Bulic smatra smiješnima buduci da pouzdano zna da mjesta za uštede nema jer je racionalizacija vec provedena.

K tome, nastavio je, poznato je da Herculanea ima oko 32 milijuna kuna nenaplacenih potraživanja, 7,1 milijun od gradana i 25 milijuna od gospodarskih subjekata kojima ne zna ime.

- Neka Prhat javno kaže na cemu ce se to štedjeti, zatražio je Bulic i dodao da ta dva javna poduzeca ne bi smjela biti ni profitabilna ni gubitaška. Takoder, Bulic indikativnim smatra što se u Vodovodu provodi sustavna samovolja direktora koji sam sebi odreduje stimulaciju i proglašava place djelatnika tajnima.

- Ispada da Višnjic ima vecu vlast od gradonacelnika. Ne sluša ga, pa se postavlja pitanje tko zapravo upravlja Vodovodom, rekao je Bulic te napomenuo da se u tom poduzecu provodi skriveni mobing, posebno na varijabilnim dijelovima place.

Ponovio je da su izrecene izjave o nižim racunima za gradane te odluka Grada da odbije zahtjeve Vodovoda i Herculanee za povecanjem cijena za vodu cista demagogija.

- Povecanje cijena mora biti rezultat povecanja ulaznih troškova, a koji su to, neka nam prvo pokažu pa onda krenu u korekciju, rekao je Bulic te dodao da se ustvari ovakvim izjavama vladajuci samo dodvoravaju gradanima pred izbore.

Osvrnuo se potom na namete koji prate svaki racun te kazao da bi trebalo obznaniti koriste li se za ono za što su namijenjeni ili pak služe samo kao razlog za povecanje cijena.

- Ulazimo u vrlo opasno razdoblje s gospodarstvom na koljenima. Ne možemo misliti da Vlada koja se konstantno zadužuje nije dala neka jamstva, a ostali su nam još HEP, otoci i voda, zakljucio je Bulic.


Podijeli: Facebook Twiter