SIK najavio prosvjed ispred Vodovoda

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Predsjedništvo Sindikata Istre i Kvarnera u ponedjeljak, 23. svibnja, ispred upravne zgrade pulskog Vodovoda održat ce javni prosvjed, kao izraz nezadovoljstva neutemeljenim i nezakonitim izvanrednim otkazivanjem ugovora o radu povjereniku SIK-a u Vodovodu Stanku Radulovicu, izvijestio je predsjednik tog sindikata Bruno Bulic.

Uprava Vodovoda, pojasnio je Bulic, najavila je namjeru izvanrednog otkazivanja rada Radulovicu (koji radi kao referent plana i analize) zbog narucenog revizijskog izvješca, a vezano uz njegovu navodnu odgovornost glede izrade plana.

- S obzirom da se radi o dokumentu koji je na prijedlog direktora usvojio Nadzorni odbor, kao i na neke prethodne poteze direktora usmjerene protiv našeg povjerenika (ukidanje stimulacije, usmeni zahtjev za nezakonitim postupanjem, opomena zbog neizvršavanja poslova), smatramo da je izvanredno otkazivanje ugovora o radu zapravo eklatantan primjer prebacivanja odgovornosti te finale sofisticiranog podmetanja sindikalnom povjereniku, porucio je Bulic.

Istovremeno, nastavio je, beskrupuloznim žrtvovanjem i ugrožavanjem egzistencije sindikalnog povjerenika pokušava se ugroziti djelovanje sindikata u Vodovodu, a sindikalnoj sceni i aktivistima prenijeti zastrašujuca poruka o opasnostima koje donosi sindikalni aktivizam.

- Zbog cinjenice da je plan zbog kojeg se Radulovicu otkazuje ugovor o radu usvojio NO, a usvojen je upravo na prijedlog direktora Darka Višnjica, SIK je uputio zahtjev predstavniku radnika u NO-u da zatraži hitno sazivanje sjednice. Zahtjev je na znanje dostavljen svim clanovima NO-a, Radnickom vijecu i gradonacelniku Pule, kao predstavniku vecinskog vlasnika Vodovoda, izvijestio je Bulic.

Najavio je da SIK ocekuje da ce zatraženu podršku aktivnostima za zaštitu svog povjerenika u pulskom Vodovodu, koja je u iznesenim okolnostima, bez sumnje, i borba za obranu slobode sindikalizma pred pritiscima "mocnika", pružiti i vecinski Samostalni sindikat radnika u komunalnim i srodnim djelatnostima.

Višnjic: Otkaz nema veze sa sindikalnim radom


Nakon najave javnog prosvjeda predsjedništva SIK-a zbog najave otkaza sindikalnom povjereniku Stanku Radulovicu, priopcenjem je reagirala i uprava Vodovoda koje potpisuje direktor Darko Višnjic.

- Odgovorno tvrdim da je postupak koji je pokrenut vezan iskljucivo za ponašanje radnika na njegovom radnom mjestu i njegov odnos prema obvezama koje je preuzeo ugovorom o radu, a ne, kako se to želi prikazati, o mobingu ili šikaniranju radnika samo zbog toga što obavlja funkciju sindikalnog povjerenika, istaknuo je Višnjic.

U nastavku priopcenja Višnjic navodi da je Radulovic 31. ožujka 2011. godine odbio izvršiti posao koji mu je naložen te da takvo postupanje predstavlja valjani osnov za izvanredni otkaz ugovora o radu. No, piše dalje u priopcenju, postupak radnika je Višnjic okvalificirao blaže, te je Radulovicu uputio upozorenje na obvezu poštivanja obveza iz radnog odnosa uz mogucnost otkaza ugovora o radu ukoliko se kršenje obveze iz radnog odnosa ponovi.

Nadalje, Višnjic navodi da je prigodom pregleda dokumentacije o poslovanju Društva u protekloj godini, posumnjao u tocnost i pouzdanost podataka  te je radi otklanjanja tih sumnji, od ovlaštene revizorske kuce narucio strucnu analizu poslovnog plana i rebalansa plana. Spomenuta analiza je ukazala na niz propusta pocinjenih prigodom izrade rebalansa poslovnog plana za 2010. godinu, a za koje je neposredno odgovoran referent plana i analize Radulovic.

Buduci da se prema stavu i ocjeni uprave radi o osobito teškoj povredi obveze iz radnog odnosa, a o kojim cinjenicama je u cijelosti upoznat i Nadzorni odbor Društva, pokrenut je postupak izvanrednog otkazivanja ugovora o radu, stoji u priopcenju uprave Vodovoda. (N. SOFTIC)


Podijeli: Facebook Twiter