SIK Maistre najavio pregovore s poslodavcem

Ilustracija (Arhiva/M. MIJOŠEK)
Ilustracija (Arhiva/M. MIJOŠEK)

Ove godine u turističkim tvrtkama Sindikat Istre i Kvarnera uspio je ispregovarati povećanje plaće od dva do tri posto, izvijestila je Marina Cvitić, predsjednica SIK-ovog Odbora za turizam na godišnjoj skupštini Maistrinine podružnice SIK-a održanoj u Rovinju.

- Ovogodišnja turistička godina bila je izuzetno uspješna te su rezultati poslovanja u svim turističkim kompanijama nadmašili budžetirane veličine, da ne spominjemo prošlogodišnje rezultate. Unatoč tome, već prvi pregovori s poslodavcima ukazuju da oni neće biti darežljivi kada su u pitanju materijalna davanja prema radnicima. I pogodnosti koje im donose novi propisi, kao što su smanjivanje stope doprinosa na plaću, smanjivanje PDV-a na ugostiteljske usluge, nažalost, ići će samo u korist vlasnika, Uprave i menadžmenta, rekla je Cvitić te pozvala radnike da podrže pregovarački odbor koji će u Maistri započeti pregovore idući tjedan.

Također je pozvala na radničku hrabrost i solidarnost, osobito u sezoni. Napomenula je da profit koji se broji u milijunima nije stvorio samo menadžment, već i radnici, pa i oni pravo na "dostojnu" plaću.

Jedna od bitnih tema ovogodišnje skupštine, na kojoj je rečeno da je broj članova SIK-a u Maistri povećan za 50 i sada iznosi 200, bio je mobing, osobito onaj usmjeren prema starijim radnicima. Mobing, odnosno stres na radnom mjestu uzrokuje gubitke u milijunima eura zbog smanjenja produktivnosti, porasta bolovanja i gubitka motivacije za rad, rečeno je, uz ostalo. (M. VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter