SIK: Istra bez industrije nema budućnosti

Bruno Bulić (Neven LAZAREVIĆ/Arhiva)
Bruno Bulić (Neven LAZAREVIĆ/Arhiva)

- Nadam se da budućnost Istre i Hrvatske neće biti usmjeravana od ovakvih ekonomista jer će onda narodu preostati da potraži sreću jedino negdje drugdje, rekao je Bruno Bulić, predsjednik Sindikata Istre i Kvarnera na jučerašnjoj konferenciji u kojoj se osvrnuo na izjavu istarskog župana Ivana Jakovčića na Županijskoj skupštini kada je rekao da je reindustrijalizacija Istre i Hrvatske tlapnja.

Bulić smatra da je takva izjava na tragu preseljenja Uljanika, i to u trenutku kada u Istri ima oko 11 tisuća nezaposlenih.

U SIK-u smatraju da upravo industrijska proizvodnja može riješiti problem nezaposlenosti.

- Turizam ima obilježja prekratkog sezonskog rada i dominantne sezonske radne snage, plaće su ispod hrvatskog prosjeka, a visoka je dobit vlasnika i od toga narod nema puno koristi. Korist imaju samo oni koji kupuju prostor i političari koji posreduju u tim transakcijama, koji očito žive od provizije.

Ni na koga ne aludiram, ali očito je nekome lijepo tako. Očito netko od tih političara želi onaj sistem Goebbelsa - sto puta izgovorena laž postaje istina. Kada netko na Županijskoj skupštini govori da je za visoku nezaposlenost u Istri krivo zaustavljanje projekta Brijuni rivijera i golfa na Marlari to je podcjenjivanje prosječne inteligencije svakog čovjeka, smatra Bulić, koji računa da bi Brijuni rivijera s četiri predviđena hotela zaposlila oko 450 radnika u sezoni. (G. ROJNIĆ)

Slika i prilika Upravnog vijeća bolnice

- Umjesto da se bave općim dobrom građana, političari se bave posredovanjem prostora u državnom vlasništvu. Stanje u pulskoj bolnici je slika i prilika Upravnog vijeća bolnice na čijem je čelu Valerio Drandić.

Po sadašnjim podacima o financiranju, pulska bolnica više nije diskriminirana u odnosu na druge bolnice. Zbog nesposobnosti političara, na čelu sa županom i predsjednikom Upravnog vijeća, pulskoj bolnici nije osiguran drugačiji status od dosadašnjeg diskriminiranog. I dalje nisu sposobni da od Ministarstva osiguraju drugačiji status bolnice jer pet mjeseci u godini ovdje gravitira puno više korisnika zdravstvenih usluga, kazao je Bulić.


Podijeli: Facebook Twiter