SIK: Financijska situacija u Pulaprometu je teška

Ilustracija (M. ANGELINI)
Ilustracija (M. ANGELINI)

Teška financijska situacija u gradskom javnom poduzeću Pulaprometu te brojni problemi koji pritišću njegove radnike bila je glavna tema konferencije za novinare Sindikata Istre i Kvarnera.

Kako je podsjetio njegov predsjednik Bruno Bulić, ovaj sindikat početkom godine u svim društvima gdje ima članstvo otvara godišnje kolektivne pregovore kojima je cilj povećanje plaća ili pak usklađivanje plaća radi održavanje standarda.

- Na red je tako došao i Pulapromet i već nakon prvih sastanaka bilo je evidentno da je to poduzeće u izuzetno velikim poteškoćama. Plaće u ovom poduzeću zaostaju u odnosu na druga javna poduzeća pa vozači autobusa imaju oko 700 kuna manju plaću nego vozači u Herculanei, naveo je Bulić.

Na upit novinara koliko je prosječna plaća vozača autobusa naveo je da ona iznosi oko pet tisuća kuna, uz opasku da su primanje ipak različita i ovise o više faktora. Uz riječi da je financijsko stanje u Pulaprometu izuzetno loše te da od ukupnih sredstava ovo poduzeće vlastitom djelatnošću ostvaruje 48 posto prihoda naveo je da dug Pulaprometa prema dobavljačima narastao na čak dva milijuna kuna, a račun im je u minusu 400 tisuća kuna i više se ne mogu niti zaduživati.

- Mi kao pregovaračka strana nemamo uporište tražiti povećanje plaća no naša je obveza upozoriti na stanje u tom javnom poduzeću. Stoga smo i zatražili razgovor s predstavnicima Grada na kojem nas je pročelnik za financije Danijel Ferić upozorio da se gradski proračun loše puni i da oni Pulaprometu ne mogu pomoći, rekao je Bulić, što je prenio radnicima s kojima je zaključeno da se o svemu obavijesti javnost te će onda dalje odlučiti što im je činiti.

Uz opasku kako je sve više očito da je stanje neodrživo i da javni gradski prijevoz u Puli ne funkcionira pozvao je i inspekcije da češće posjete ovo poduzeće. Naglasio je kako se novi autobusi izuzetno često kvare a dinamika tih kvarova je prevelika. Uz to, troše i do 30 posto više nafte od starih autobusa, naveo je Bulić pozvavši državno odvjetništvo da se pozabave listom kvarova i preispitaju zašto su kupljeni upravo ovi autobusi.

Škatar komentar ostavio za sutra

Igor Škatar, direktor Pulaprometa, nije želio komentirati optužbe predsjednika Sindikata Istre i Kvarnera. Budući da je za sutra najavljena konferencija za novinare u Pulaprometu na kojoj će se predstaviti novi videosustav u gradskim autobusima, Škatar, koji je upoznat s Bulićevim optužbama, poručio je da će komentar novinarima iznijeti sutra. (B. PETROVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter