SIK: Budu li liječnici štrajkali, podržat ćemo ih

(N. LAZAREVIĆ)
(N. LAZAREVIĆ)

"Zdravstvo bez liječnika i medicinskih sestara ne može funkcionirati", rekao je jučer na konferenciji za novinare predsjednik Sindikata Istre i Kvarnera Bruno Bulić dodajući da će u slučaju štrajka istarskih liječnika i medicinskih sestara, SIK-ovci krenuti u štrajk solidarnosti u pulskoj općoj bolnici i to 48 sati nakon početka temeljnog štrajka. Bulić je osudio ponašanje ministra zdravlja Rajka Ostojića rekavši da je strašno što je ušao u sukob s vlastitim sindikatom i kolegama liječnicima.

- Biti liječnik nije samo zanimanje, to je poziv i da sam na ministrovom mjestu, odmah bih dao ostavku. Liječnik vrijedi više nego bilo koji načelnik općine, gradonačelnik, župan ili saborski zastupnik, a svaki liječnik u Hrvatskoj zavrijedi veću plaću od saborskog zastupnika. Tada bi se valjda zaustavio sindrom liječnika u politici, jer kada bi radili posao za koji su se školovali, ne bi bili medicinari-egzekutori mafijaških lobija u gospodarstvu, kazao je Bulić.

Okomio se i na ministra financija Slavka Linića kazavši da pod hitno treba vratiti onih dva posto kojih je lani oslobodio poslodavce u plaćanju doprinosa jer zbog tog umanjenja, poslodavci nisu novac uložili u razvoj kompanija, povećanje plaća ili nova zapošljavanja.

- Poznato je da je preko 97 posto svih tvrtki u Hrvatskoj u procesu privatizacije i pretvorbe napravljeno suprotno tadašnjim zakonskim propisima i da je Sabor donio odluku da taj proces kriminala ne zastarijeva. Znači, država ima prostora kazniti sve one tvrtke koje nisu unijele svježi kapital. Znam da je to gotovo nemoguće, ali mora doći na naplatu. Sada se suočavamo s problemima u zdravstvu, sutra će na red doći mirovinski sustav i socijalna politika i pitanje je dana kada će nezadovoljstvo eksplodirati sa ili bez sindikata, veli Bulić.

Zatražio je i da se pod hitno napravi revizija funkcioniranja jedinica lokalne uprave i samouprave odnosno da se njihov broj, zbog velikih troškova, radikalno smanji. (D. BAŠIĆ-PALKOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter